Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osobnosti a antiosobnosti 2023

.redakcia .spoločnosť .spoločnosť

Rok, v ktorom sa krízy riešili i komplikovali. Nárast populizmu je viditeľný, vojna na Ukrajine trvá a slovenská vláda sa stavia na zlú stranu dejín. Ale v Poľsku vyhrali demokrati, slovenská občianska spoločnosť žije a Ukrajinci sú vzorom statočnosti. Hlavu hore!

Osobnosti a antiosobnosti 2023 JANA BÍROŠOVÁ/SITA 12. december 2023, Bratislava: Davy vyšli do ulíc na protivládne zhromaždenia, ktoré zvolali tri opozičné strany.

OSOBNOSTI .SLOVENSKO 2023

hlavná osobnosť Slovenska v roku 2023: Štefan Hamran

Za hlavnú domácu osobnosť roka 2023 vyhlasuje .týždeň bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana. Robíme to vo chvíli, keď sa masívne vracia unesený štát. Má to viacero dôvodov – vonkajšími boli pandémia a ruská agresia na Ukrajine s následnou infláciou, ale rozhodujúci bol matovičovský spôsob vládnutia. 

V oblasti spravodlivosti išlo o zvolenie pána Žilinku za generálneho prokurátora, odovzdanie SIS do rúk Sme rodina a tiež zvolenie politika Daniela Lipšica do čela špeciálnej prokuratúry. Tieto tri rozhodnutia znemožnili dotiahnuť očistu slovenskej politiky, pretože pán Žilinka mal vinou koalície k dispozícii paragraf 363, tajná služba slúžila záujmom Borisa Kollára a pán Lipšic vzhľadom na svoju politickú minulosť vytvoril zo špeciálnej prokuratúry priľahký terč.

Bývalý policajný prezident Štefan Hamran sa snažil o očistu polície, ale svoju prácu nestihol dokončiť.BORIS NÉMETHBývalý policajný prezident Štefan Hamran sa snažil o očistu polície, ale svoju prácu nestihol dokončiť.

Navyše, bývalá koalícia nechala dlhé mesiace v rozhodujúcich funkciách polície (vrátane NAKA a policajnej inšpekcie) ľudí minulosti, cez ktorých bola snaha o očistu spoločnosti úspešne marená. Najmä z tohto dôvodu prišlo k takzvanej vojne policajtov, čo bol veľmi nepresný názov pre snahu časti policajného zboru brániť spravodlivosti.

K výraznej zmene došlo až po roku a pol. V septembri 2021 sa na čelo polície dostal Štefan Hamran. Po jeho ráznych krokoch sa „vojna policajtov“ skončila, keď z funkcií odišli viacerí toxickí policajti. Narástla tým dôveryhodnosť polície a hýbať sa začali aj najťažšie kauzy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite