Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vyhlásil osobnosti sveta za rok 2023

.redakcia .spoločnosť

Hlavnou osobnosťou sveta za rok 2023 sú podľa .týždňa Ukrajinci. Osobnosťami roka 2023 sú aj štáty tvoriace severnú hradbu proti ruskej agresii, Yoseph Haddad a Donald Tusk.

.týždeň vyhlásil osobnosti sveta za rok 2023 KOSTYA LIBEROV/LIBKOS/GETTY IMAGES Hrdinskosť a odvaha všetkých Ukrajincov uchvátila celý svet. Ich vojaci úspešne vzdorujú ruskému nepriateľovi, ktorý je v presile.

hlavná osobnosť sveta v roku 2023: Ukrajinci

Za kolektívnu osobnosť roka vyhlasuje .týždeň Ukrajincov za ich neutíchajúcu statočnú obranu proti ruskej útočnej vojne. Žiaľ, v roku 2023 svet akoby čoraz menej veril, že Ukrajina ruského agresora vyženie a porazí. Postup ukrajinskej protiofenzívy hodnotí ako nedostatočný, kriticky vníma rozpory medzi ukrajinským prezidentom Zelenským a generálom Zalužným, poukazuje na únavu z boja medzi Ukrajincami. Takéto úvahy razia vo svete cestu ďalším, úplne scestným: aby Ukrajinci prestali bojovať a uzavreli s Ruskom prímerie aj za cenu straty území, bez ohľadu na to, či to sami chcú. Pritom širšie súvislosti sú takéto: Rusko dlho napádalo Ukrajinu, ukradlo jej polostrov Krym, útočilo na jej východné regióny silami svojej armády aj separatistov. Svet na to nereagoval, s Ruskom obchodoval, a tým Putina povzbudil, aby 24. februára 2022 začal otvorenú vojnu. Až keď Ukrajinci na čele s prezidentom Zelenským odmietli kapitulovať, svet napravil svoju ľahostajnosť a konečne Ukrajinu podporil. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite