Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vizuálna mozaika Petržalky – Juraj Bartoš

.martin Kleibl .spoločnosť

„Býval som v Petržalke v prvom paneláku, ktorý tam bol obývaný. Chodili sme sa naň pozerať, keď ho ešte len stavali. Bolo zábavné, že nebol ešte dokončený, ale na ulici už boli namaľované ,zebry‘ vyznačujúce priechody pre chodcov. Po vyše tridsiatich rokoch sme sa z Petržalky odsťahovali, ale odniesol som si odtiaľ aj bohatý archív záberov.“

Vizuálna mozaika Petržalky – Juraj Bartoš JURAJ BARTOŠ

juraj Bartoš žil a fotil v Petržalke v rokoch 1977 – 2005. Jeho fotografie reflektujú prostredie panelového sídliska. Okrem neho fotil aj dožívajúce časti starej Petržalky tesne pred demoláciou na začiatku 80. rokov, ale dostal sa aj do domov starých Petržalčanov v nezdemolovanej časti starej Petržalky (tzv. „kolónky“) v blízkosti petržalského cintorína.

Juraj Bartoš patrí k tomu (vzácnemu, možno až vymierajúcemu) druhu fotografov, ktorí bez svojho fotoaparátu prehodeného cez plece ani nevyjdú z domu. Ak ho náhodou stretnete na Obchodnej ulici, v Starej tržnici, na Dobrom trhu alebo na ktorejkoľvek vernisáži, pravdepodobne sa bude práve v tej chvíli pozerať cez hľadáčik fotoaparátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite