Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Petržalka nie sú len paneláky

.týždeň .spoločnosť .fenomén

Pred 50 rokmi začala výstavba panelovej Petržalky. Pôvodne mala slúžiť na uspokojenie základných potrieb pracujúcich. Stala sa však pestrým a zaujímavým miestom pre život.

Petržalka nie sú len paneláky
Takmer zamrznutý Veľký Draždiak v roku 2017. FOTO MARIAN JASLOVSKÝ

OBSAH

Moja Petržalka (tak trochu vyznanie) .marian Jaslovský
Petržlen na ostrove .martin Horička
Martin Kleibl: Petržalka je navrhnutá dobre .marian Jaslovský
Zopár zaujímavých miest .martin Kleibl
Vizuálna mozaika Petržalky Juraja Bartoša .martin Kleibl
L

Moja Petržalka (tak trochu vyznanie)

.marian Jaslovský .spoločnosť

Do Petržalky som šiel pred mnohými rokmi bývať so štandardnými predsudkami, ktoré sa pomerne rýchlo zmenili na pocit skutočného lokálpatriotizmu, aký necítim ani k mojej rodnej obci.

napriek veľkému množstvu panelových blokov je to štvrť nečakane pestrá a patrí k najzelenším v Bratislave. Nájdeme tu jeden z najstarších mestských parkov v Európe, dostihovú dráhu, Sad Janka Kráľa, sú tu Lužné lesy, ktoré doslova vrastajú do sídliska, takže nie je problém nájsť miesta, kde sa dá rovno z paneláku vojsť na lesnú cestičku.

Dunaj je blízko – a voda všeobecne. Sú tu dve jazerá. Cez Petržalku vedie Chorvátske rameno.  Dunajská hrádza poskytuje ďalšie výletné a športové možnosti. Blízkosť Rakúska detto. Človek si veľmi rýchlo zvykne na výbornú infraštruktúru, ktorá vzniká dynamicky. Včera som napríklad bol na „malom trhu“ a zistil som, že kúsok od neho podnikavá Číňanka nedávno otvorila príjemnú kaviareň. Obďaleč je vietnamské bistro, trochu ďalej bistro v španielsko-mexickom štýle, výborný farmársky obchod, kde človek nemusí predať obličku, aby mohol nakúpiť, a samotný trh je veľmi fajn. Viem, že keby som býval aj v luxusnejšej štvrti, asi by mi tie možnosti chýbali. A blízkosť prírody tiež.

Umelo vytvorené jazero Zemník je skvelé na vychádzky, rybárčenie a slúži ako areál rýchlostnej kanoistiky, konajú sa tu medzinárodné súťaže.MARIAN JASLOVSKÝUmelo vytvorené jazero Zemník je skvelé na vychádzky, rybárčenie a slúži ako areál rýchlostnej kanoistiky, konajú sa tu medzinárodné súťaže.

A, nebojím sa povedať, komunita. Pretože granule pre psa som nechodil kupovať do supermarketu, ale k „môjmu pet boyovi“, ktorý hrá na saxofóne a počúva v predajni jazz. Neďaleko bývajú dve kamarátky speváčky, ktoré zhodou okolností obe spolupracujú s našou kapelou. Oproti nim býva kamoš, ktorý servisuje gitary. Prišiel pred rokmi z Ukrajiny a Petržalka nás spojila. V tom istom bloku ako vinotéka, kde sa občas zastavím a pokecám. Trúfam si povedať, že je to tu viac dedina ako v tých zástavbách s novými domami, ktoré stoja vo vzornom rastri a medzi nimi sú len cesty pre autá so značkami, že by tam mohli byť hrajúce sa deti, ale žiadne deti tam nikdy nie sú. Zato tu na bikrosovej dráhe je ich plno. Možno je to ten duch dediny, ktorou Petržalka bola v minulosti. 

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

Každá štvrť má svoje pekné miesta. Poznám mnohé, v niektorých som aj býval, ale nemenil by som. Čo sa zelene týka, porovnateľné sú asi len Rača a Dúbravka, tie sú však ďaleko od centra, u nás je to na skok (aj keď uznávam, že sú aj vzdialenejšie oblasti Petržalky, ktoré už netrpezlivo čakajú na dostavanie električkovej trate). A chýbal by mi Dunaj, ktorý si človek obľúbi tak, že ho potrebuje k životu. 

Tento rok oslávila najväčšia mestská časť Bratislavy 50 rokov. Zo sociálneho experimentu v štýle zvulgarizovaného Corbusiera, injektovaného blatom v ruskom štýle, vzniklo živé bublajúce mesto s mnohými kultúrnymi

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite