Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od Jordánu po Stredozemné more

.jeffrey Herf .spoločnosť .spoločnosť

Masové vraždenie spáchané Hamasom 7. októbra vzišlo z jeho centrálnej ideológie, ktorá je vyjadrená v jeho zakladajúcej listine z roku 1988. Táto ideológia masovej vraždy má pôvod vo fúzii nacizmu a islamizmu, ktorá sa začala v 30. a 40. rokoch 20. storočia.

Od Jordánu po Stredozemné more MAJDI FATHI/NURPHOTO/GETTY IMAGES 1. máj 2017 Gaza: Diváci sledujú prejav predsedu politického byra Hamasu Chálida Mašála, ktorý na tlačovej konferencii v Dohe v Katare ohlasuje revidovanú chartu Hamasu.

potom táto fúzia pokračovala v islamistickej politike Moslimského bratstva v Egypte, ktorého odnožou je Hamas. Schopnosť Hamasu zbierať prívržencov, najskôr na univerzitách a teraz aj v uliciach, sa opiera o novšiu verziu charty – tú z roku 2017, ktorá čerpá z antisionizmu sekulárnej ľavice. Preto je potrebné dôkladne prečítať túto revidovanú chartu, ktorej jazyk a argumenty sa dnes ozývajú v univerzitných areáloch a v uliciach.

Autori charty Hamasu z roku 1988 explicitne priznávali svoje ideologické spojenie s radikálnymi antisemitskými konšpiračnými teóriami, ktoré vznikli v 20. storočí v Európe, a s nenávisťou k Židom, k judaizmu, a teda aj k Izraelu, ktorú odvodili zo svojich antimodernistických islamistických interpretácií islamu. Smrtiacim dôsledkom tohto dokumentu sa však v západných médiách venuje málo pozornosti, hoci samotná charta je dostupná na internete v anglickom aj nemeckom preklade. Namiesto toho sa medzi akademikmi v Európe (vrátane Británie) a v USA začala rozvíjať objektívne pro-hamaská ľavica, ako sa ukázalo už v roku 2014 počas jedného z útokov Hamasu na Izrael. Títo ľudia sa už vtedy ocitli v bizarnej situácii, keď ako ľavičiari opakovali argumenty Hamasu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite