Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iránsky spisovateľ: Rovnako ako potrebujeme vzduch, potrebujeme aj slobodu

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Byť umelcom v niektorých krajinách znamená cenzúru a represie voči autorom, pričom vo svojich dielach nemusia ani kritizovať režim. Mnohí z nich sa preto uchýlia k ich vydávaniu v zahraničí alebo tam sami odídu žiť. Umenie a sloboda prejavu totiž idú ruka v ruke. Aj preto si každoročne pripomíname Deň väznených a prenasledovaných spisovateľov.

Iránsky spisovateľ: Rovnako ako potrebujeme vzduch, potrebujeme aj slobodu Nadácia Milana Šimečku

pri tejto príležitosti predstavili 15. novembra OZ literarnyklub.sk, Nadácia Milana Šimečku a Hlavné mesto SR Bratislava príbeh a dielo prvého zahraničného rezidenta, ktorý sa k nám dostal vďaka medzinárodnej sieti ICORN (International Cities of Refuge Network), ktorej sa hlavné mesto stalo minulý rok súčasťou. Bratislava sa tým zaradila k mestám poskytujúcim dočasné útočisko prenasledovaným umelcom. Naším prvým rezidentom sa stal iránsky spisovateľ Farhad Babaei. Na Slovensko pricestoval minulý mesiac. Tu môže slobodne žiť i tvoriť. „Sloboda je pre ľudí ako dýchanie. Ak v kreatívnej oblasti nemáte slobodu slova a prejavu, je to ako zobudiť sa ráno s pocitom, že nemáte žiaden vzduch na dýchanie. Rovnako ako potrebujeme vzduch, potrebujeme aj slobodu,“ vysvetlil svoje chápanie slobody.

Farhad Babaei sa ocitol na čiernej listine tamojšieho ministerstva kultúry a islamského establišmentu, a preto nemohol doma oficiálne publikovať. Odmietol totiž cenzúru svojich kníh. Napriek tomu napísal dve zbierky poviedok a viac ako desať románov. Niektoré z nich sa však k čitateľom dostali iba prostredníctvom zahraničnej tlače, literárnych webov či iránskeho undergroundového vydavateľstva. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite