Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 540 rokmi sa narodil Martin Luther, zakladateľ protestantizmu

.tasr .spoločnosť

Svoje chápanie kresťanskej viery zhrnul do 95 téz, ktoré 31. októbra 1517 pribil na dvere chrámu vo Wittenbergu.

Pred 540 rokmi sa narodil Martin Luther, zakladateľ protestantizmu wikimedia commons

v prvej polovici  16. storočia prišlo k rozdeleniu západných kresťanov na katolíkov a protestantov. Hlavných iniciátorov rozdelenia bol nemecký teológ, augustiánsky mních a cirkevný reformátor Martin Luther, od narodenia ktorého v piatok 10. novembra uplynie 540 rokov.

Martin Luther sa narodil 10. novembra 1483 v nemeckom Eislebene. V rokoch 1501 – 1505 študoval na univerzite v Erfurte filozofiu. Po získaní titulu majstra slobodných umení, začal na prianie otca študovať právo. Rozhodnutie stať sa právnikom však zmenil pod vplyvom udalosti, ktorá sa udiala v roku 1505, keď ho na ceste zastihla silná búrka a víchrica. 

Zo strachu pred smrťou sľúbil svätej Anne, že ak z búrky vyviazne živý, vstúpi do kláštora. Sľub dodržal, prerušil štúdium práva a stal sa augustiánskym mníchom. Bol vzorným mníchom, ale pociťoval aj silné pochybnosti o tom, že spasenie môže dosiahnuť len z vlastnej vôle, na základe osobného mravného života. Neskôr vyštudoval teológiu a stal sa profesorom na univerzite vo Wittenbergu. V roku 1507 bol vysvätený aj za katolíckeho kňaza.

Odpovede na svoje pochybnosti hľadal v Biblii a v rokoch 1514 - 1516 na základe štúdia Žalmov a Listu Rimanom zistil, že spasenie či ospravedlnenie môžu ľudia dosiahnuť predovšetkým prostredníctvom viery a nie skrz skutky. 

Svoje chápanie kresťanskej viery zhrnul do 95 téz, ktoré 31. októbra 1517 pribil na dvere chrámu vo Wittenbergu. V tézach vyjadril hlavne nesúhlas s odpustkami, lebo podľa neho zvádzali ľudí k nesprávnemu presvedčeniu, že hriechy odpúšťa pápež za peniaze a nie Boh na základe úprimného pokánia. 

Kriticky reagoval aj na to, že keď pápež Lev X. potreboval peniaze na dokončenie Chrámu sv. Petra v Ríme, nariadil predávanie odpustkov. Ich kúpou sa vraj bolo možné oslobodiť od trestov za hriechy a vyslobodiť aj dušu mŕtveho z očistca. 

Lutherovým vystúpením sa začal proces reformácie - z latinského reformare, čo znamená opraviť, dať znova do poriadku, čo bolo narušené. Pre svoje postoje sa ocitol v nemilosti pápeža, ktorý na neho uvalil kliatbu. Zakladateľ protestantizmu reagoval spálením pápežskej buly s kliatbou a začal prednášať v nemčine, čím sa definitívne rozišiel s rímskou cirkvou. V roku 1520 publikoval zásadné spisy Kresťanskej šľachte nemeckého národa o zlepšení stavu kresťanstva, O babylonskom zajatí cirkvi, O kresťanskej slobode. 

Svoje učenie neodvolal ani na sneme ríšskych kniežat vo Wormse v roku 1521. Napriek zákazom sa jeho učenie šírilo po Európe a v roku 1523 začal opäť prednášať na univerzite vo Wittenbergu. 

Odmietol úrad sväteného kňazstva, výsady kláštorného života a odložil rehoľnícky odev. V roku 1525 sa ako 42-ročný aj oženil s cisterciánskou rádovou sestrou Katharinou von Boraovou. Mali spolu šesť detí, z ktorých len štyri prežili svojho otca. 

Svoje učenie spolu so svojimi spolupracovníkmi spísal aj do vyznania, ktoré 25. júna 1530 prečítali cisárovi Karolovi V. na sneme v Augsburgu. Augsburské vyznanie je kresťanské vieroučné vyznanie založené na jeho teológii. Patrí ku kľúčovým textom reformácie a luteránskej teológie.      

Reformačné myšlienky sa prostredníctvom kupcov a študentov rýchlo šírili aj na území dnešného Slovenska. Trvalo však takmer 100 rokov, kým aj na Slovensku vznikla evanjelická cirkev. Proces jej vzniku urýchlila Žilinská synoda z roku 1610, na ktorej sa skonštituovala a vytvorila samostatná cirkevná organizácia evanjelickej cirkvi augsburského vyznania.

Luther bol nielen teológ, kazateľ či cirkevný reformátor, ale aj významný prekladateľ Biblie do nemčiny. Pre svoj nemecký preklad Nového zákona z roku 1522 patrí aj medzi zakladateľov nemeckého spisovného jazyka. Neskôr preložil aj Starý zákon (1534) a položil aj základy evanjelickej cirkevnej hudby. Je autorom evanjelickej hymny Hrad prepevný.

Martin Luther, zakladateľ protestantizmu, zomrel 18. februára 1546 vo veku 62 rokov.

Vo februári 2007 predstavili v nemeckej Jene rukopis potvrdzujúci pribitie Lutherových téz vo Wittenbergu. Objav starého rukopisu pochádzajúceho z pozostalosti Lutherovho asistenta Georga Rörera počin potvrdzuje a zmieňuje sa aj o dátume protestnej akcie - 31. októbri 1517.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite