Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď sa ľudáci dostali k moci

.martin Horička .spoločnosť .spoločnosť

V roku 1938 využili nacionalistickí politici na Slovensku medzinárodnú krízu, aby sa dostali k moci a zabetónovali sa pri nej. Zdá sa, že ani po 85 rokoch sme sa nepoučili.

Keď sa ľudáci dostali k moci wikimedia commons 7. október 1939, Trenčín: Predseda HSĽS Jozef Tiso reční na VIII. zjazde strany.

na jeseň 1938 čelila Československá republika najväčšej kríze od svojho vzniku. Po Mníchovskej dohode a Viedenskej arbitráži stratila zhruba tretinu svojho územia a obyvateľov. Republika bola obkľúčená nepriateľmi, ktorých apetít nebol ani týmito ústupkami utíšený, práve naopak. Jej hranice boli zdeformované, mnoho ľudí vyhnaných zo svojich domovov, centrálna vláda v Prahe sa zmietala v politickom chaose.

Práve v tom čase si povedali predstavitelia Hlinkovej slovenskej ľudovej strany (HSĽS), že presadia autonómiu Slovenska a ujmú sa vlády. Z medzinárodnej krízy sa rozhodli cynicky vyťažiť politické body. Nebolo to po prvýkrát, keď sa k vláde dostali populisti sľubujúci v zložitej situácii jednoduché riešenia, a ako vidíme dnes, ani ten posledný. Nová vláda Roberta Fica kráča v nacionalistických šľapajach, ktoré pred ním vychodili už politici HSĽS.

druhá republika 

V noci z 29. na 30. septembra 1938 bola dojednaná a podpísaná neslávne známa Mníchovská dohoda, ktorá stanovila termín odstúpenia pohraničných území Československa nacistickému Nemecku. České krajiny zostali okyptené, neschopné brániť sa proti narastajúcej agresii Hitlerovej Tretej ríše.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite