Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael, Hamas a chýbajúci kontext

.francis Fukuyama .spoločnosť .spoločnosť

V týchto dňoch prebieha diskusia o kontexte, ktorý obklopuje Izrael a Hamas. Je nevyhnutná, pretože bez nej sa nedajú jasne oddeliť morálne kategórie dobra a zla. Ale nie je jednoduchá.

Izrael, Hamas a chýbajúci kontext MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/GETTY IMAGES

po príšernom teroristickom útoku, ktorý 7. októbra spáchal Hamas, sa stala zvláštna vec: mnoho ľavicových skupín ho podporilo. Normálne je pritom absolútne nemožné porozumieť, ako dokáže ktorýkoľvek človek s progresívnymi názormi ospravedlniť útok, pri ktorom bolo zabitých najmenej 1400 ľudí, ako môže ospravedlňovať znásilňovanie, mučenie, odsekávanie hláv a zajímanie stoviek ľudí ako rukojemníkov. Toto nebola vojenská operácia. Bol to čistý terorizmus.

Zároveň sa však ozval a stále sa ozýva aj mierne odlišný postoj, ktorý si nedovolí priamo ospravedlňovať terorizmus, ale argumentuje, že súcit s Izraelom, akého sme boli svedkami spočiatku, bol jednostranný, neobjektívny a chýbal mu kontext. Tento postoj považuje Izraelčanov nie za nevinné obete, ktoré niekto z ničoho nič prepadol a vraždil: tvrdí totiž, že hnev Palestínčanov vybičovali desiatky rokov krívd, ktoré na nich spáchal Izrael, a svet bol prakticky odhodlaný na tieto krivdy zabudnúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite