Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Halloween je kresťanská náhrada pohanského sviatku Samhain

.peter Štefaňák .spoločnosť

Je to tak pred „Dušičkami“ každý rok a ani tento nie je výnimkou. Takže nám neostáva nič iné, len každoročne uverejňovať články o tom, že Halloween nie je americký satanistický sviatok. Autor textu je archeológ.

Halloween je kresťanská náhrada pohanského sviatku Samhain

tak tu zase máme obdobie Dušičiek a ja som sa za posledný týždeň dozvedel že: Halloween je vlastne pohanský, americký sviatok, ktorý vymysleli druidi 2000 rokov pred Kristom (v tom čase ani neexistovali) a že obetovali deti a panny pohanským bohom.

Tieto a podobné bludy zdieľali na moje prekvapenie ako kňazi, tak aj známi ľudia v cirkevných kruhoch. Samozrejme od nich to zdieľali niektorí moji bratia a sestry v Kristovi a takto vznikla vlna dezinformácií, ktoré majú s históriou Halloweenu pramálo spoločného.

takže, je Haloween pohanský sviatok?

Slovo Halloween je skratka výrazu All Hallows Eve, t.j. predvečer sviatku všetkých svätých. Prvé počiatky slávenia tohoto dňa badáme už v deviatom storočí n.l., kedy sa vo Franskej ríši určil deň Všetkých svätých na 1. novembra. V dvanástom storočí sa na jeho vigíliu usporadúvali sprievody, pri ktorých sa za zvonenia zvonov vyzývalo k modlitbe za duše v očistci. V pätnástom storočí sa tieto sprievody zmenili na akési karnevalové sprievody, kde ľudia oblečení do kostýmov predstavujúcich duše ľudí z rôznych spoločenských vrstiev ako biskupi, rytieri či žobráci, predvádzali tzv. Danse Macabre. Úlohou týchto sprievodov bolo pripomenúť dobrému kresťanovi pominuteľnosť pozemského života a nevyhnutný Boží súd. 

Vo farnostiach, ktoré nemali možnosť vystaviť relikvie svätcov, sa ľudia bežne obliekali do kostýmov svätých aby si ich aspoň takto uctili. Ďalším zvykom bolo tzv. dušičkovanie (souling). To spočívalo v tom, že chudobné deti (ale aj dospelí) označili lampášikom z vyrezanej repy, ktorého svetlo malo symbolizovať duše zosnulých, a chodili po domoch kde sa modlili za zomrelých z danej domácnosti. Za odmenu dostali sladké koláčiky, Soul Cakes, ktoré sa piekli práve na túto príležitosť. Pripomína vám to niečo? Tieto a podobné zvyky sa praktizovali až do osemnásteho storočia a niekde aj neskôr. 

no a čo tí druidi?

Je pravdou že v keltskej Británii sa pred príchodom kresťanov slávil sviatok Samhain. Išlo samozrejme o pohanský sviatok, ktorý predstavoval začiatok zimy a teda aj obdobia smrti. V noc Samhainu sa podľa Keltov otvárala hranica medzi naším svetom a svetom duchov a predkov. Tento sviatok sa oslavoval viacero spôsobmi, ale o obetovaní detí som nenašiel žiaden relevantný zdroj. (Existuje len jedna legenda napísaná kresťanským mníchom v desiatom storočí, ktorá niečo také spomína.) Tieto povery samozrejme konfrontovali kresťanskú vieru a práve predvečer Všetkých svätých mal byť náhradou týchto pohanských zvykov. Pravdaže, ako pri každom kresťanskom sviatku, tento proces trval dlho a neznamenal nutné vykorenenie pohanských zvykov. Tak ako pri Vianociach, či Veľkej noci isté folklórne prvky neboli vykorenené. 

poďme do Ameriky

V devätnástom storočí nastal v Írsku hladomor a veľa obyvateľov krajiny sa odsťahovalo do USA, kam si so sebou zobrali aj svoj Halloween, ktorý sa postupne rozšíril do celých Spojených štátov. V priebehu dvadsiateho storočia sa tento sviatok za hojnej pomoci Hollywoodu a veľkých korporácií stal akousi komerčnou napodobeninou pôvodnej verzie, a takto ho poznáme dodnes. 

Nevravím že máme Dušičky sláviť inak ako sme to robili doteraz. Myslím si že zapálenie sviečky a tichá modlitby v kruhu cirkevného spoločenstva je super. Mňa len naštvalo, že sa medzi kresťanmi na túto tému už roky šíria absolútne hlúposti ktoré zbytočne vyvolávajú strach a nenávisť. A všetko to ide od vyššie postavených či uznávaných ľudí v cirkvi, ktorí si nevedia overiť voľne dohľadateľné fakty.  

Prajem každému príjemné prežitie Dušičiek bez paniky a dezinformácií. (Mimochodom, vie niekto zdieľať hoaxy tak vy môžete zdieľať aj nejaké tie fakty, napríklad tento text.)

Poznámka redakcie: Niektorí cirkevní predstavitelia si zrejme nevedia dohľadať ani názor Konferencie biskupov Slovenska: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20151028...

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite