Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Michael Szatmary: Hamas chce docieliť, že mier medzi Izraelom a Palestínou nebude nikdy

.michael Szatmary .spoločnosť

Málo sa o tom hovorí, lebo sa to nehodí celkom do súčasnej agendy, ale kibuce na juhu Izraela boli až do masakry akýmisi poslednými baštami extrémne ľavicového zmýšľania.

Michael Szatmary: Hamas chce docieliť, že mier medzi Izraelom a Palestínou nebude nikdy boris németh

obyvatelia Beeri aj Kfar Aza, ktoré sú len kilometer a niečo vzdialené od hraníc, organizovali každý rok festival lietajúcich šarkanov priamo na hranici s Gazou. Vyzdobili ich odkazmi a sloganmi mieru. 

Chceli dať jasne najavo, že napriek dlhoročnej nenávisti a absolútnej neochote politikov rokovať, žijú v Izraeli ľudia, ktorí chcú mier. Teroristi vtrhli do kibucu len pár hodín predtým, ako sa v tú osudnú sobotu festival začal. Keď izraelská armáda kibuc Kfar Aza oslobodila, našla hlavných organizátorov festivalu – manželský pár a tri deti zastrelených spoločne na posteli. Stále držiacich sa za ruky. 

A to je presne to, čo verejnosť nevie alebo nechce pochopiť. Počúval som v jednom rozhovore Yuvala Noaha Harariho, ktorý povedal: „Hamas nezabíja len civilistov. Hamas zabíja akúkoľvek možnosť nastoliť mier.“ Izrael za posledné roky spravil niekoľko výnimočných rozhodnutí v prospech mieru na Blízkom východe. Nadviazal diplomatické styky a podpísal mierové zmluvy so susednými arabskými moslimskými štátmi. A tesne pred útokom Hamasu na Izrael ležala na stole aj mierová zmluva s najväčším hráčom v regióne – Saudskou Arábiou. Ak by došlo k jej podpisu, je vysoko pravdepodobné, že by to kompletne zmenilo situáciu a konečne by sa mohli posunúť vpred aj mierové rokovania s Palestínčanmi. 

A presne tohto všetkého sa Hamas bojí ako čert kríža. A preto takto dôsledne naplánovali svoj útok. Chceli tým docieliť, že mier medzi Izraelom a Palestínou nebude nikdy. A táto situácia neteší nikoho len Hamas. On je jediný víťaz v tomto konflikte. Hamasu nezáleží na nikom a ničom. Nezáleží im ani na vlastných občanoch, ktorých nemajú problém postrieľať, ak im stoja v ceste. V smrti vidia cestu do raja a preto za sebou nechávajú len utrpenie a spálené ľudské ostatky.

Treba uznať, že vláda pod premiérom Netanjahuom neurobila za posledných 14 rokov nič pre zlepšenie vzťahov s palestínskou samosprávou. Možno práve naopak. Je tu však jedno veľké ALE. Hamas porušil a sabotoval doteraz všetky mierové zmluvy, vrátane tej z Osla a reálne o mieri vôbec rokovať nechce ani nikdy nechcel. Aj beštiálny útok na civilistov, ktorý sme všetci mohli vidieť v priamom prenose, mal svoj cieľ. Zámerne si všetko nakrúcali, lebo chceli, aby svet videl, čoho sú schopní. Ak je totiž verejnosť svedkom odrezávania hláv deťom, stratí akúkoľvek vieru v ľudskosť. 

Hamas musel vedieť, že za to, čo urobil, príde odveta. A zrejme mu je to jedno. Aj preto bráni vlastným ľudom v evakuácii na juh Gazy - aby si z nich spravil ľudské štíty. Známe sú tiež prejavy predstaviteľov Hamasu o tom, že Izrael je len prvý na rade. Po Židoch budú nasledovať kresťania, neverci a všetky ostatné menšiny. Nebude trvať dlho a ani Európa nebude v bezpečí. A to je tá pasca, ktorú Hamas Izraelu ale aj celému svetu nastražil a my nesmieme dopustiť, aby sme do nej spadli ešte hlbšie. Svetoví lídri majú možnosť sa konečne postaviť proti terorizmu, náboženskému fanatizmu a odsúdiť ich. Palestína má nárok byť slobodná a nezávislá ale bez Hamasu. Ten musí byť zničený.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite