Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Porušenie základných práv a slobôd obyvateľov Glejovky počas karantenizácie osady

.svetluša Surová .spoločnosť

Verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský skonštatoval porušenie základných práv a slobôd obyvateľov Glejovky v Pezinku, počas celoplošnej karantény osady, ku ktorej prišlo ešte počas druhej vlny covid-19 pandémie.

Porušenie základných práv a slobôd obyvateľov Glejovky počas karantenizácie osady SVETLUŠA SUROVÁ

tento dôležitý záver prichádza po viac ako dvoch rokoch od podania podnetu na preskúmanie zákonnosti schválených a implementovaných opatrení v danej lokalite. 

Rómska komunita Glejovka bola celoplošne uzavretá viac ako dva týždne vo februári 2021. Strávila som v tejto karanténe tri dni a napísala som o tom reportáž

Obyvatelia sa sťažovali na diskrimináciu a porušovanie ich ľudských práv, čo som podrobne zdokumentovala a potom som sa obrátila na úrad VOP.

V podnete som žiadala preskúmať zákonnosť rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ Bratislava), ktorým nariadilo opatrenia pri ohrození verejného zdravia pre mesto Pezinok ako i konanie mesta Pezinok pri zabezpečovaní dodržiavania karanténnych opatrení nariadených vyhláškou RÚVZ Bratislava. 

aké opatrenia boli nariadené a prečo? 

RÚVZ Bratislava svojou vyhláškou č. 50/2021 V. v. SR  (Vyhláška č. 50/2021) nariadil mestu Pezinok povinnosť zabezpečiť kontrolu dodržiavania karanténnych opatrení v rómskej osade Glejovka za asistencie Policajného zboru a v spolupráci s ďalšími potrebnými zložkami a osobami. Konkrétne išlo o dodržiavanie izolácie v domácom prostredí osôb chorých na ochorenie covid-19, pozitívne testovaných ma koronavírus, ako i všetkých ich úzkych kontaktov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite