Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Robert Fico napísal list Vladimirovi Putinovi

.marian Jaslovský .informNapalm .spoločnosť

Hackeri z renomovanej investigatívnej skupiny Informnapalm zverejnili list z roku 2013, ktorým sa Fico podkladá Putinovi, chváli sa, že štát má opäť v rukách SPP a navrhuje spoločné rusko-slovenské projekty.

Marian Jaslovský

list Putinovi s popisom vhodnosti podpory projektu poslal Jakunin, bývalý spravodajský dôstojník a v tom čase riaditeľ Ruských železníc.

Ten okrem iného píše, že to bol práve Fico, kto osobne ponúkol Gazpromu možnosť spoločného riadenia slovenskej prepravnej sústavy plynu prostredníctvom účasti Rusov v SPP. „To môže poskytnúť príležitosť zásadne vyriešiť problém zamedzenia spätných dodávok plynu z Európy na Ukrajinu.“ 

Robert Fico sa nedá nazvať krátkozrakým človekom, píše Informnapalm. Naopak, pochopil, prečo posilňuje vplyv Ruska a Gazpromu na Slovensku, a teda aj v Európe. Aj toto je jeden z krokov, ktoré posilnili Putinovo sebavedomie a vieru v beztrestnosť a ktoré ho napokon v roku 2014 dohnali k vojne proti Ukrajine.

Žiaľ, pošta obsahuje len tento zaujímavý dokument a nemôžeme spoľahlivo tvrdiť, že Fico osobne finančne profitoval z účasti Rusov v spoločnom plynárenskom podniku (ako napríklad priateľ Putina Gerhard Schröder). Ficov politický prínos je však zjavný.

Zdá sa, že strata energetickej suverenity Slovenska sa Fica veľmi netýkala. Lacné ceny plynu sú populizmus. Populizmus, ktorý by mu umožnil posilniť svoj osobný politický vplyv. A podpora Rusov by mu umožnila financovať svoju stranu.

Zdroj: https://informnapalm.org/ua/babakovleaks-robert-fi... 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite