Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Frank Turner: Daj mi gitaru a publikum, nič viac nepotrebujem

.rudi Rus .rozhovory .rozhovor

Frank Turner je vzdelaný, rozhľadený štyridsiatnik s nákazlivou pozitívnou energiou. Hoci priznáva temné obdobia vo svojom živote, ťažko sa tomu pri stretnutí s ním a najmä počas jeho živých vystúpení verí. Pochádza z dobrej rodiny plnej bankárov a osobností náboženského života. Počas svojich štúdií na prestížnej Eton College bol spolužiakom princa Williama. V jeho živote však vyhrala hudba, vďaka ktorej precestoval celý svet. Pred pár dňami sa po druhý raz zastavil aj v Bratislave. Jeho koncert v Refinery Gallery v Slovnafte mal poradové číslo 2777.

Frank Turner: Daj mi gitaru a publikum, nič viac nepotrebujem FOTO OLLY CURTIS/FUTURE PUBLISHING/GETTY IMAGES

frank, keď si hral v Bratislave naposledy, tvoj setlist obsahoval 25 pesničiek. Predpokladám, že dnes to bude iné, keďže si iba predskokanom kanadských Billy Talent. Akú máš v takomto prípade stratégiu pri výbere piesní?

Samozrejme, je to úplne odlišná situácia. A musím povedať, že si to do veľkej miery užívam, vlastne si ako kapela takýmito skúsenosťami brúsime pazúry. Úspech, ktorý pri takýchto koncertoch dosahujeme, je veľmi viditeľný, priam hmatateľný. V roku 2010 sme boli na americkom turné spolu s Flogging Molly. Trvalo to celé tri mesiace a hrali sme v mestách, kde nás vôbec nikto nepoznal. Predstav si situáciu, že hráš celých štyridsať minút pred publikom, z ktorého na začiatku koncertu nikto ani len nezatlieska. A na konci sa na teba valí hluk a radostné emócie ľudí, ktorých sme si dokonale naklonili na svoju stranu. Je to veľmi príjemný pocit.

Dnes večer tu v Bratislave zrejme bude pár ľudí, ktorí ma poznajú – budeme teda hrať hlavne pre nich, ale určite to bude aj akési predstavenie sa novým fanúšikom. Vieš, keď hráš viac než dve hodiny, dramaturgia celého koncertu je oveľa náročnejšia. Premýšľam o tom ako o moste, ktorý má oporné stĺpy a cesta na ňom musí spĺňať presné fyzikálne požiadavky, musí to mať správnu dynamiku, aby všetko fungovalo hladko a bezchybne. Takže áno, dnes večer to bude určite super, veľmi sa na to teším. Billy Talent sú skvelí, mám ich veľmi rád a je výborné, že sme spolu na tomto európskom turné.

toto získavanie si publika na tvoju stranu mi pripomenulo večer, keď som ťa videl prvýkrát naživo. Bolo to vo Viedni pred desiatimi rokmi v predprograme slávnych Dropkick Murphys, na ktorých som pôvodne išiel. Tam som si prekvapene uvedomil, že mám tvoju hudbu oveľa radšej. Bol to fantastický koncert.

(smiech) Tak to naozaj rád počujem. To bol tuším ten večer, keď Al Barr ochorel a chalani z kapely sa ma ráno prišli spýtať, koľko pesničiek od Dropkick Murphys viem zaspievať. Povedal som, že asi tak tri, a všetky tri som potom večer spieval vo Viedni. (smiech) Skvelé časy.

v Bratislave si hral pred siedmimi rokmi. Poďme sa baviť o pekných veciach. Čo najkrajšie sa v tvojom živote za ten čas udialo?

Oženil som sa! To je niečo, čo jednoducho v tejto súvislosti musím povedať, inak to nejde. Mám dokonca vytetovaný dátum tu na ruke, aby som nezabudol. (smiech)

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite