Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Eugen Korda: Čo sa to deje s nami a s vládami?

.eugen Korda .rozhovory .rozhovor

Slovensko bude mať úradnícku vládu a je to štandardný postup, ústavný, dokonca môže krajine pomôcť. No je to aj moment, ktorý odhaľuje veľa o nás, našich postojoch a perspektívach. Ba možno sme svedkami až generačného zlyhania.

Eugen Korda: Čo sa to deje s nami a s vládami? JAROSLAV NOVÁK/TASR 7. máj 2023, Bratislava: Prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť dočasnú vládu požiadal samotný poverený predseda vlády Eduard Heger. Tá ho prijala v Prezidentskom paláci v Bratislave.

budeme mať úradnícku vládu. Kto je za to zodpovedný?

MG: Podľa mňa sme za to zodpovední všetci tí, ktorí sme nedokázali zabrániť tomu, aby sa premiérom stal Igor Matovič. Iste, mnohí z nás nemali príležitosť zabrániť tomu. V skutočnosti sú na vine jeho koaliční partneri, pre ktorých bolo výhodnejšie byť vo vláde, v ktorej je Igor Matovič premiérom, ako to riešiť iným a možno pre nich aj mocensky nepohodlným spôsobom. Určite je za to zodpovedný Boris Kollár, hoci očakávať od neho, že by nekývol na nejakú vynikajúcu Matovičovu ponuku, by bolo podivné. Trochu menej má na tom podiel Richard Sulík. A nezabúdajme, že je tu aj faktor oneskorenia – keď bola vláde Eduarda Hegera vyslovená nedôvera, už vtedy sa mali riešiť veci, hneď a účinnejšie. Buď voľbami v skoršom termíne, alebo už vtedy ustanoviť úradnícku vládu. Bolo by to pre Slovensko podľa mňa lepšie.

ale to je trošku problém aj pani prezidentky, nie?

MM: To, čo sa stalo, je úplne normálna, štandardná vec. Vláda, pri ktorej je diskutabilné, či mala trvať až doteraz, či nemala byť namiesto nej úradnícka vláda už predtým, to je ako keď má tréner vystriedať hráča, ale či to urobí teraz alebo až o dve minúty z taktických dôvodov, je čisto jeho vec. Tréneri väčšinou poznajú mužstvo, toho zraneného hráča aj náhradníkov lepšie ako my. Je jedno, či si myslím, že úradnícka vláda mala byť už predtým alebo až teraz. Zuzana Čaputová ju menovala teraz. Už nemala inú možnosť.

ŠH: Otázka asi bola skôr myslená tak, že prečo vôbec padajú vlády, ktoré mali veľkú ústavnú väčšinu. Tá prvá vláda, ešte Matovičova, na začiatku o sebe hovorila, že to bude najlepšia vláda od roku 1989 a že urobí najväčšie reformy od roku 1989. Už vtedy sme v .týždni písali, že taká ambícia nezodpovedá personálnemu zloženiu koalície. Ukázalo sa, že to naozaj veľmi nezodpovedalo. Celkovo sa na Slovensku málo diskutuje o tom, prečo padajú vlády. Ony často nepadajú preto, lebo stratia väčšinu, ale padajú preto, lebo spolu nedokážu vychádzať. Keďže sa nám to tu stáva viackrát, tak by bolo načase povedať si, čo sú najdôležitejšie kvalifikácie pre to, aby človek, strana, koalícia mohli viesť krajinu. Sú s tým spojené osudy piatich miliónov ľudí. Politické strany a lídri by mali mať teda predstavu o tom, ako ďalej s krajinou, čo je jej najväčší problém a ako by sa mal riešiť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite