Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ježek Art: Umenie je všetko, čo vieme vyjadriť a čo nám skrášľuje život

.bibiána Kristína Danitová .rozhovory .umenie

O umení a jeho propagácii sme sa rozprávali s maliarkou Ivetou Ježekovou, známou ako Ježek Art. Výtvarníctvo nikdy neštudovala, ako sama vraví, je samouk. Popri maľovaní robí kurzy, krúžky pre deti a usporadúva lov na umenie.

Ježek Art: Umenie je všetko, čo vieme vyjadriť a čo nám skrášľuje život Boris Németh

ako ste sa dostali k spongingovej technike?

Skúšala som veľa techník až som natrafila na to, že sa dá maľovať špongiou. Pôvodne som videla, že sa ňou maľovali steny. To som si pretavila na obrazy – konkrétne do abstraktnej maľby. Oživujem si to pozlátkami, ale, samozrejme, so špongiou sa dajú robiť aj realistické vyobrazenia. Mňa ale oslovila abstrakcia.

čím?

Jeden uhol pohľadu je, že každý si pod tým môže predstaviť, čo chce. Je tam kreativita na oboch stranách. Nielen umelec tam vkladá svoje emócie, pocity a môže si to nejako vysvetľovať, ale aj divák v tom môže vidieť to svoje. 

Abstrakcia ma zaujala najmä v tom, že mi dáva obrovskú slobodu. Nie som ničím viazaná, nemusím ísť podľa šablóny – že domček musí mať komín, okienka. Nechám sa viesť svojím vnútrom. Nie som ničím ohraničovaná a to je na tom super. 

aký by mal byť dobrý abstrakt?

Hovorí sa, že abstraktný obraz je dobrý vtedy, keď na ňom viete nájsť viac vecí. Miesto, kde sa vie oko upokojiť, miesto, kde je kontrast, miesto, kde je dôraz. Musí tam byť balans. Abstrakcia je veľmi subjektívna. Tam sa to ťažko definuje.

Farby ma bavia. Baví ma vymýšľať šialené kombinácie. Niekedy človek nevie, čo všetko sa hodí dokopy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite