Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Karpiš: Zažívame trest za tlačenie peňazí

.juraj Medvec .rozhovory .rozhovor

Inflácia nespôsobuje len zdražovanie. Pád Silicon Valley, problémy Credit Suisse a panika v bankovom sektore sú všetko následky tlačenia zlých peňazí. Okamžité riziko bankovej nákazy sa síce aspoň nateraz podarilo odvrátiť, ale čistenie systému nás ešte len čaká, hovorí analytik INESS-u Juraj Karpiš.

Juraj Karpiš: Zažívame trest za tlačenie peňazí

začnime od konca príbehu. Čo sa stalo pri páde Silicon Valley Bank a prečo je pád relatívne malej banky v USA podstatný?

Skončila americká banka Silicon Valley Bank, nie najväčšia, ale stále veľká a významná banka. Postup bol veľmi rýchly. Najprv sa pokúsili získať od investorov peniaze, čo ale neprebehlo podľa predstáv. Následne prišla obava, či straty nie sú príliš veľké a nezožerú celý vlastný kapitál banky. Vo štvrtok začali vkladatelia húfne vyberať svoje vklady z banky. Bolo to také rýchle, že už v piatok poobede banku prebral americký regulátor do nútenej správy. Čiže kľakla veľká americká banka a pridali sa ďalšie regionálne banky. Až 90 percent vkladov nebolo garantovaných vládou, to znamená potenciál straty pre vyše 90 percent vkladateľov. Každý sa obával, aký signál to vyšle zvyšným bankám. Regulátor sa snažil nájsť „ženícha“, pokúsil sa SVB nanútiť niektorej z väčších bánk, čo sa nepodarilo. Regulátor preto vyhlásil, že všetky vklady sa bezpečne vyplatia a nikto nebude mať stratu – čiže zachovajú sa aj negarantované vklady. Odľahlo rizikovým investorom aj majiteľom startupov, ktorí mali v SVB uložené svoje peniaze. Regulátor chcel týmto krokom vyslať signál – nebežte na banky, všetko je v poriadku, nebudeme si predsa navzájom ubližovať. Pripravili tiež nový záchranný program.

ide o zlyhanie finančného systému, alebo konkrétnych ľudí vo vedení jednej banky?

Vždy, keď sa dejú takéto veci a centrálna banka prudko zabrzdí, tí najslabší vyletia na predné sklo ako prví. Môžete povedať, že je to chyba manažmentu, ale treba ísť hlbšie, prečo tam vôbec je sila, ktorá spôsobila beh na banku. A to sa nedá vysvetliť iba zlým vedením banky. To je iba súčasť príbehu, prečo SVB kľakla ako prvá, nie je to príčina.

Už minulý rok spľasla bublina na dlhopisoch a vládne dlhopisy stratili výrazne na cene, niektoré prišli dokonca o vyše 30 percent hodnoty. A predsa som okolo seba badal prekvapivý pokoj, nikto to neriešil. Už vtedy som hovoril, že v rôznych finančných inštitúciách sú mŕtvoly. Teraz ich začíname postupne objavovať. SVB je prvá mŕtvola, ktorá vyplávala na povrch. Dlhopisový trh nazývam matka všetkých bublín. A tá teraz praskla. Potenciálne straty vo finančnom sektore sú dva bilióny dolárov, teda dvetisíc miliárd. Tieto straty by zožrali celý majetok amerických bánk. Nie všetky americké banky sú na hrane krachu, viaceré sa proti tomuto riziku poistili, ale musíme sa pýtať, kto ponesie túto stratu? Mnohé banky to podcenili.

takže ide o systémový problém?

SVB zanikla a straty zatiaľ nevyzerajú príliš veľké. Ale problém je v systéme, to vie aj regulátor. Táto konkrétna banka nikoho nemusí zaujímať: americká centrálna banka Fed nezachraňovala SVB, ale celý finančný systém. SVB je iba malá banka, problémom je boj s infláciou. Aby infláciu dostali pod kontrolu, v USA zvýšili úrokové sadzby, čo viedlo k prudkému zabrzdeniu a stratám na dlhopisoch. Tie sú po celom svete. Nemôžeme sa tváriť, že v Európe alebo Japonsku nie sú, v Amerike sa iba ukázali ako prvé. Banky mali nakúpených veľa štátnych dlhopisov, lebo je to „bezrizikové“ aktívum. 

„Najbohatší ľudia v Silicon Valley strávili výberom banky asi toľko času ako výberom obeda.“

Problém je po celom finančnom svete a nie je to malý problém. Minulý týždeň sa zastavilo obchodovanie na burze s takmer všetkými európskymi bankami, lebo padali. Keď začnú z bánk utekať vklady, akokoľvek zdravá banka môže kľaknúť. Veľké európske banky nemôžu skrachovať, štáty si to nedovolia. Kľúčovou informáciou pre mňa bolo, že dve gigantické banky – BNP Paribas a Société Générale – sa počas minulotýždňového obchodovania prudko prepadali.

teda nejde iba o krátkodobú paniku, ale má to hlbšie dôvody?

Nehovorím, že je koniec sveta a treba bežať do banky vyberať peniaze. Problém je stále zvládnuteľný a vlády sa ho aj musia snažiť zvládnuť. Problémom sú dnes štátne dlhopisy. Nie je čas na paniku, ale bol by som ostražitý. Kedysi bola nízka inflácia a centrálne banky mali viac priestoru na riešenie takýchto problémov, aj keď by to znamenalo rýchlejší rast cien.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite