Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrovoľník na Ukrajine: Keď som ležal v nemocnici, čakali sme, či niečo nepriletí

.eugen Korda .rozhovory

Ivan Koribanič je študent dokumentaristiky na VŠMÚ, ktorý od začiatku ruskej agresie cestuje na Ukrajinu. V minulotýždňovom podcaste Týždeň s .týždňom nám porozprával, prečo pomáha s humanitárnou pomocou, čo sa mu tam prihodilo naposledy, keď takmer prišiel o život, a čo cítia Ukrajinci k Rusom.

Dobrovoľník na Ukrajine: Keď som ležal v nemocnici, čakali sme, či niečo nepriletí

čo sa ti stalo počas poslednej cesty na Ukrajinu?

Bola to klasická návšteva Bachmutu. Bol som tam na humanitárnom bode, pomáhal som triediť humanitárnu pomoc. Blížil sa už čas zatvárania a vtom nás začali bombardovať Rusi. Problém je, že civilisti majú možnosť pripojiť sa na Starlink internet na jedinom mieste. To v kombinácii s proruskými kolaborantmi spôsobilo, že Rusi vedeli, že tá plus-mínus stovka ľudí vyjde na ulicu, tak nás začali ostreľovať. Vypálili na nás štyri strely, z toho tri mínometné granáty. Tie dopadli pomerne ďaleko. Tá štvrtá však bola buď točka, alebo tornádo. (OTR-21 Točka je taktická balistická raketa krátkeho dosahu, Tornádo strela z raketometu Grad, pozn. editora).

máš video, v ktorom si nakrúcal ľudí vnútri. Stál si v ňom vo dverách a zrazu ťa hodilo dopredu. Čo sa stalo?

Bolo to už po dvoch alebo troch raketách. Za štandardných okolností zvyknú Rusi strieľať maximálne trikrát. Stál som vo dverách a čakal, či už všetci ideme preč alebo nie. Vtom to spadlo asi 30 metrov od nás. Tým, že to bola jedna z tých väčších rakiet a ja som stál práve vo dverách, tak tlaková vlna najprv zmietla mňa. Ľudia, ktorí stáli za stenou, to mali trochu lepšie, lebo múr to trošku zbrzdil. Nejakým spôsobom som to ustál. 

čo sa dialo potom?

Základ bolo zostať pri zmysloch, opustiť čo najefektívnejšie miesto, takže sme sa po chvíli rozpŕchli. Najprv som išiel k rozviedke. Čakal som, že tam bude lekárska pomoc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite