Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Henry Rollins: Čím starší, tým vtipnejší

.rudi Rus .rozhovory .rozhovor

Henry Rollins otvoril európske turné Good To See You prvého februára na Islande a hneď druhou zastávkou bola pre neho Bratislava. Keďže rozhovory poskytuje iba v deň voľna, dovolal som sa mu v nedeľu poobede do hotela v Slovinsku. Oplýval rovnakou energiou ako necelých 24 hodín predtým v našej YMCE.

Henry Rollins: Čím starší, tým vtipnejší DIDIER MESSENS/REDFERNS/GETTY IMAGES Henry Rollins počas vystúpenia na festivale Wacken Open Air 4. augusta 2016 v nemeckom Wackene.

henry, snažil som sa prísť na to, prečo si bol prvýkrát na Slovensku až teraz, v roku 2023. Bude to zrejme tým, že Bratislava je tak trochu stratená v trojuholníku Budapešť – Viedeň – Praha. Až do roku 1993 sme boli súčasťou Československa, čo zrejme vieš. A okrem toho, Bratislava a Viedeň sú dve najbližšie hlavné mestá na svete.

Ale ľudia z Bratislavy zvyknú chodiť za kultúrou do Viedne, však? Lebo v Rakúsku vystupujem pravidelne už od roku 1983. A ako som povedal aj včera večer, pre človeka v mojej pozícii je múdre povedať áno na každé pozvanie. Dnes mám napríklad voľný deň, čo je úplne v poriadku a nič s tým už neurobím, ale radšej by som vystupoval. A je pre mňa ozaj záhadou, prečo to doteraz s Bratislavou nevychádzalo, lebo agenti, ktorí so mnou spolupracujú, vedia, že prídem naozaj kamkoľvek, kam ma pozvú. A pochopiteľne, profitujú z toho aj oni. Keď pracujem, oni zarábajú. V Bratislave sa mi včera naozaj páčilo. Ľudia boli skvelí.

to rád počujem, mal som z prvého radu rovnako dobré pocity. Bolo to dvanáste vystúpenie, ktoré som od teba videl, väčšinu z nich v Nemecku, na festivale Wacken Open Air, a musím povedať, že toto včerajšie sa mi ozaj páčilo najviac. Je možné, že čím si starší, tým si vtipnejší? Pretože tých veselých momentov bolo včera veľmi veľa.

To je naozaj veľmi dobrý postreh. Ja si to pre seba, samozrejme, vyhodnocujem prakticky neustále a vychádza mi to tak, že čím som starší, tým sa mi deje viac vtipnejších vecí. Prehrýzať sa životom je náročné. Som starý, šedivý, nevládzem pobehnúť, zmlátiť by ma dokázalo hocijaké šestnásťročné decko. Keď k tomuto všetkému nepristupuješ s humorom, ako by si to chcel zvládnuť? 

Keď sa pozrieš okolo seba, tak vidíš, koľko ľudskej aktivity je poháňanej egom. Dokonalý príklad sú súčasní americkí politici, zahľadení výlučne do seba. Úplne im uniká to, čo by mali naozaj robiť; reprezentovať milióny svojich voličov. Starajú sa iba o seba. Pre mňa bol v tomto perfektnou lekciou Donald Trump. Keď som ho sledoval, bolo mi úplne jasné, ako by som nechcel zostarnúť. A okrem toho, bol to prvý prezident v histórii, pri ktorom som si povedal, že by som to dokázal robiť lepšie. Mám len strednú školu, žiadny veľký dar inteligencie, ale naozaj by som to zvládol.

Keď sa teda ako rozprávač a zberateľ príhod dnes pozerám okolo seba, vidím obrovské množstvo zábavných scenárov a dokážem nachádzať vtipné veci vo vlastných životných zážitkoch. Keďže si už zopár mojich vystúpení pretrpel, chlape úbohý, vieš, že mám na pódiu svoju šablónu – najskôr vám dám upútavku, potom hlavný film a na konci ešte prídavok s vysvetleniami a komentármi. A potom vám zaželám dobrú noc. Hlavným chodom je väčšinou cestovateľská príhoda. Severná Kórea, Antarktída, Pakistan... akékoľvek veľkolepé dobrodružstvo na mojich cestách. Rozdiel medzi predchádzajúcimi turné a týmto aktuálnym je však v tom, že som kvôli pandémii nemohol cestovať.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite