Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teológ Anton Lisník: Medzi Josephom Ratzingerom a Benediktom XVI.

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Joseph Ratzinger chcel predstaviť cirkev človeku 21. storočia. Bol pápežom, ktorý na Petrovom stolci pôsobil v ťažkých časoch, v ktorých musela cirkev čeliť veľkým výzvam z vonkajšieho sveta, ako i vnútorným problémom, hovorí v rozhovore kňaz a teológ Anton Lisník.

Teológ Anton Lisník: Medzi Josephom Ratzingerom a Benediktom XVI. L‘OSSERVATORE ROMANO/GETTY IMAGES 26. júl 2010 Castel Gandolfo, Taliansko: Pápež Benedikt XVI. v jeho letnej rezidencii blízko Ríma.

umrel Joseph Ratzinger, o ktorom sa hovorí, že patril medzi najvýznamnejších teológov, ktorí sedeli na pápežskom stolci za posledných niekoľko storočí. 

Určite to nie je zveličenie. Jeho diela, ktoré vznikli ešte pred tým, ako bol zvolený za pápeža Benedikta XVI., spolu s jeho účasťou na prípravách Druhého vatikánskeho koncilu svedčia o tom, že ide o človeka, ktorý bol teologicky skvele vzdelaný a jeho teológia bola brilantná a autentická. Zároveň veľmi špecifická. Joseph Ratzinger mal nálepku konzervatívneho pápeža, no jeho teológia je autentickou teológiou katolíckej cirkvi. Takže v tomto slova zmysle by sme nemali slovo konzervatívny vnímať ako hanlivé. Ratzinger bol reálne veľký teológ katolíckej cirkvi a napriek námietkam niektorých to bol veľký teológ kresťanstva ako takého. Bol to autentický učiteľ katolíckej (všeobecnej) viery a nikdy sa nespreneveril svojej autentickosti a katolocite.  

joseph Ratzinger sa teda podieľal na prípravách Druhého vatikánskeho koncilu. Akú úlohu pri prípravách a priebehu koncilu zohral?

Bol v skupine veľkých teológov, ktorí pripravovali teologické podklady pre konštitúcie koncilu o tom, kto a čím je katolícka cirkev. Počas Druhého vatikánskeho koncilu boli identifikované potreby predstaviť katolícku cirkev, ktorá by mala byť pochopená v modernej dobe. Cirkev mala byť predstavená súčasnému človeku, čo bola i myšlienka pápeža Jána XXIII., ktorý zvolal Druhý vatikánsky koncil. Hlavná myšlienka bola Aggiornamento (Aggiornamento je súhrnné označenie vývojových tendencií katolíckej cirkvi po Druhom vatikánskom koncile, ktoré vychádzajú z požiadavky pápeža Jána XXIII. prispôsobiť cirkev v istých oblastiach požiadavkám dnešnej doby, pozn. red.), teda snaha predstaviť cirkev a informovať o tom, ako cirkev chápať a žiť v cirkvi v modernej dobe. Ratzinger sa podieľal na tvorbe dokumentov Druhého vatikánskeho koncilu ako mladý teológ. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite