Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Zajac: Slovensko je v najhoršom stave od roku 1989

.juraj Petrovič .rozhovory .rozhovor

To, že dnes je Slovensko na chvoste EÚ, je aj vina Jána Budaja a Milana Kňažka. Juraj Šeliga je politický bezdomovec. O Novembri 89 a zlyhaniach jeho tribúnov, ale aj o tribúnovi hnutia Za slušné Slovensko hovorí Peter Zajac.

Peter Zajac: Slovensko je v najhoršom stave od roku 1989 VLADIMÍR BENKO/TASR 17. júl 1992, Bratislava: Predseda SNR Ivan Gašparovič a premiér Vladimír Mečiar, za nimi Milan Kňažko, Ľudovít Černák, Oľga Keltošová a Jozef Moravčík po podpise Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

ako vidíš Slovensko 33 rokov po Novembri?

Všeobecne panuje presvedčenie, že Slovensko je dnes v najhoršom stave od roku 1989. To neznamená, že nie sme demokratickým štátom, ale že mnohé očakávania z revolúcie sa nenaplnili. Očakávania, s ktorými prišla dnešná vláda, že nastane druhý 17. november, sa nenaplnili, žiadny druhý November nenastal. Naopak, taká zlá ponovembrová vláda, nehovorím o Mečiarovi ani Ficovi, tu ešte nebola. Mnohí moji kamaráti to vnímajú ako absolútnu apokalypsu. Ja nie som apokalyptik, ale nie som ani entuziasta. 

tvoj pohľad je niekde medzi? Vláda je zlá, ale Slovensko nie je v takom zlom stave, ako si mnohí myslia?

Pokiaľ bude Slovensko slobodnou spoločnosťou, tak to bude vždy neporovnateľné s akýmkoľvek autokratickým alebo totalitným štátom. Z možností, ktoré sme po roku 1989 mali, sme využili iba minimum. V roku 1998 bola reálna šanca, že sa Slovensko ekonomicky veľmi pozdvihne. Verili sme, že keď sa znížia dane, tak porastie ekonomika, alebo že keď sa otvorí trh, tak príde k výraznému ekonomickému zlepšeniu. Všetko sa po roku 1998 splnilo. Ale od prvej Ficovej vlády sa to zaseklo a dnes ide Slovensko prudko dole kopcom. Čítam ekonomické články Ivana Mikloša a to, čo hovorí, je úplne jasné. Ako sme išli v porovnaní s ostatnými krajinami po roku 1998 hore, teraz sa dostávame na chvost. Som spokojný, že sme slobodná a demokratická krajina, ale zároveň človek nemôže byť spokojný, že sme na chvoste týchto krajín. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite