Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ján Gálik z protestov Za slušné Slovensko: Nech si Matovič neberie do úst Jána Kuciaka

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Ján Gálik spoluorganizoval protesty Za slušné Slovensko, dnes pozoruje, že apel, aby bolo Slovensko slušnejšie a kultivovanejšie, zanikol pod nákladom hulvátstva a hrubosti. Dozrel teda čas na to, aby sa obnovila činnosť hnutia Za slušné Slovensko?

Ján Gálik z protestov Za slušné Slovensko: Nech si Matovič neberie do úst Jána Kuciaka MAREK MAKY MOLNÁR 2. marec 2018 Bratislava: Verejnosť zobudená vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Prepojenie vysokej politiky s organizovaným zločinom sa začne rozkrývať.

 

po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vzniklo hnutie Za slušné Slovensko. Sociológ Michal Vašečka sa nedávno vyjadril, že nádej na slušnejšie Slovensko sa skončila.

Človek sa vždy snaží nájsť optimizmus, aby nešíril skepsu a beznádej. Cítim to nielen ja, ale aj mnoho ľudí z môjho okolia vrátane štruktúr hnutia Za slušné Slovensko, že veľa z toho, za čo sme bojovali námestiach, bolo rozšliapané. 

kým?

V prvom rade premiérom zodpovedným za novú vládu, Matovičom.

iba Matovičom? 

Podľa mňa Matovičom najviac. Nedá sa povedať, že za všetky problémy sveta môže iba on. Protesty Za slušné Slovensko mali dve požiadavky. Prvou bolo vyšetrenie a potrestanie objednávateľa, vykonávateľa a sprostredkovateľa vraždy Jána a Martiny. Druhou požiadavkou bolo, aby do čela krajiny nastúpila nová, dôveryhodná vláda. 

Našu činnosť sme teda ukončili deň pred konaním parlamentných volieb. Dôležité je však aj to, čo bolo medzi riadkami požiadaviek, to, čo cítil každý účastník našich zhromaždení – že je tu veľa slušných ľudí, ktorým záleží na krajine, v ktorej žijú, že sa vieme správať ohľaduplne a solidárne, že vieme zahodiť nepodstatné rozdiely a postaviť sa za spoločné hodnoty. Práve tento étos najviac utrpel novou vládou Igora Matoviča.

keď ste sa dozvedeli výsledky volieb, aké boli vaše dojmy

Nemôžem hovoriť za všetkých, ale bol som prekvapený jednak tým, že Matovič získal toľko, koľko získal. A rovnako som bol prekvapený tým, že PS sa nedostalo do parlamentu. Každý čakal, že Fico odíde, to bolo jasné. Fica porazili námestia a novinári. Matovič vyhral voľby. A je v tom rozdiel.

áno, voľby dopadli pomerne prekvapivo. Rátalo sa s tým, že Fico nebude tvoriť vládu, no očakávanie bolo, že voľby vyhrá.

Nečakali sme, že vyhrá, ale bolo jasné, že nebude v najbližšej vláde. Z výsledkov volieb som nebol nadšený, a to som netušil, čo všetko ešte príde. Podľa mňa práve to, akým spôsobom vláda nevie kultivovane komunikovať, nevie zahodiť malicherné rozdiely, postaviť sa za spoločné hodnoty, mať aspoň nejakú kultúru a úroveň, to spoločnosti mimoriadne poškodilo a mnohí ľudia prestali veriť, že zmena je možná. Veľmi negatívne to vplýva na celú spoločnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite