Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odborníčka na kráľovskú rodinu: Rozsah pohrebu je nepredstaviteľný

.šimon Jeseňák .rozhovory .spoločnosť

O tom, čo sa nás čaká po smrti najdlhšie panujúcej britskej panovníčky Kráľovnej Alžbety II., sa rozprávame s odborníčkou na diplomatický protokol a špecialistkou na britskú kráľovskú rodinu Katarínou Strýčkovou, ktorá sa podieľala aj na príprave oficiálnej návštevy kráľovnej Alžbety II. na Slovensku.

Odborníčka na kráľovskú rodinu: Rozsah pohrebu je nepredstaviteľný DAN KITWOOD/GETTY IMAGES 12. september 2022 Londýn, Veľká Británia: Karol III. v prvom prejave v parlamente vyzdvihol život kráľovnej a jej službu monarchii a prijal sústrasť od členov Dolnej komory aj Snemovne lordov. Vpravo manželka Camilla.

posledná rozlúčka s jej Veličenstvom Alžbetou II. sa uskutoční 19. septembra, pričom Kráľovná Alžbeta II umrela 8. septembra. Bežnej verejnosti sa teda môže zdať, že prípravy na poslednú rozlúčku trvajú pomerne dlho. Ako prebiehajú prípravy na kráľovský pohreb?

Ide o ojedinelú udalosť. Prípravy a protokoly pre kráľovský pohreb existujú, no rozsah štátneho pohrebu tohto typu je nepredstaviteľný. Keďže kráľovná umrela v Škótsku, presun rakvy s jej telesnými pozostatkami do Londýna nebol jednoduchý. Kráľovská rodina chcela, aby mali ľudia možnosť sa s kráľovnou rozlúčiť, preto ju najprv previezli autokolónou do Edinburghu, kde sa konal jednoduchý smútočný obrad, a až potom ju previezli do Londýna. 

Toto všetko si vyžaduje obrovské bezpečnostné opatrenia, a tým nemám na mysli len bezpečnosť kráľovskej rodiny či pozvaných hostí, ale i bezpečnosť ľudí popri trase pohrebného sprievodu alebo počas rozlúčky s panovníčkou, keď je jej rakva vystavená na katafalku. Čas na prípravu a organizáciu teda nie je prehnaný. 

spomínali ste, že protokoly o tom, ako sa má postupovať v prípade kráľovského pohrebu existujú. Juraj VI., teda otec kráľovnej Alžbety II., však zomrel v roku 1952. Bude sa pohreb kráľovnej Alžbety v niečom líšiť od minulosti? 

Porušením tradície je už len to, že pohreb monarchu nebude vo Windsore v kaplnke Svätého Juraja, ako bolo zvykom od začiatku 19. storočia, ale vo Westminsterskom opátstve, ktoré bolo pre zosnulú panovníčku veľmi špeciálnym miestom. V roku 1947 sa tam vydala za princa Filipa a v roku 1953 ju tam korunovali za kráľovnú Alžbetu II. Westminsterské opátstvo navyše svojou veľkosťou umožňuje pozvať na poslednú rozlúčku s panovníčkou oveľa viac hostí. 

minulý rok ste komentovali pohreb princa Filipa. Existujú veľké rozdiely medzi priebehom pohrebu princa Filipa a kráľovnej Alžbety II.? 

Rozdiel bude napríklad v tom, akým spôsobom sa bude presúvať rakva z Westminsterskej siene do Westminsterského opátstva. Telo princa Filipa prevážal špeciálne upravený landrover, kým telo panovníčky pôjde na lafete, ktorú budú ťahať námorníci pomocou lán namiesto koní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite