Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Investičný manažér Penty Jozef Mathia: Nemocnicu Bory budeme prevádzkovať my

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Skupina Penta postavila v minulosti novú nemocnicu v Michalovciach a v roku 2023 otvorí aj novú nemocnicu Bory. Investičný manažér Penta Investments Jozef Mathia odpovedá na otázku, či túto nemocnicu bude i v budúcnosti vlastniť Penta alebo štát. Už dnes je však isté, kto bude novú nemocnicu prevádzkovať.

Investičný manažér Penty Jozef Mathia: Nemocnicu Bory budeme prevádzkovať my FOTO BORIS NÉMETH

skupina Penta už roky podniká v zdravotníctve. V čom je zdravotníctvo iný segment podnikania?

Zdravotníctvo je odlišné svojou vyspelosťou. Začiatkom deväťdesiatych rokov bola väčšina segmentov ekonomiky na nejakej štartovacej pozícii a postupne sa rozvíjali. Problém v zdravotníctve spočíval hlavne v manažmente, riadení zdravotníctva. Manažment sa začal zlepšovať a zveľaďovať predovšetkým v segmentoch, ktoré boli sprivatizované a prišiel do nich zahraničný kapitál. Tam sme rýchlo videli progres. Zdravotníctvo týmto procesom neprešlo, prešlo svojou internou reformou, ktorá nebola úplne dokončená. Zdravotníctvo bolo riadené internými zdrojmi, teda ľuďmi, ktorí v zdravotníctve pracovali a snažili sa veci zlepšiť. Na Slovensko prišli nové trendy.

pod novými trendmi máte na mysli prechod zo socialistického zdravotníctva na niečo iné?

Áno, postupne prišla transformácia na trhový mechanizmus, kde existuje konkurencia a hľadajú sa cesty, ako by poskytovatelia medzi sebou mohli súťažiť.  Konkurencia systém zveľaďuje. Len čo je systém postavený na  socialistickom alebo štátnom riadení, tak je sám so sebou spokojný desiatky rokov, lebo sa nemá s kým porovnať a nikto nemá ambíciu porovnávať sa so zahraničím.  Trhový systém prišiel na Slovensko za éry ministra Zajaca a vtedy sme do zdravotníckeho segmentu vstúpili, lebo sme videli a vedeli, že trhový systém je pre nás pozitívny. Penta má rada konkurenciu všade, aj v zdravotníctve, a boli by sme radi, keby bola konkurencia na Slovensku vyššia.

to znie ako floskula alebo minimálne paradox...

Sme súťaživí. Máme radi trh, kde pre všetky subjekty platia rovnaké podmienky a správnym výberom ľudí a správnym nastavením procesov a hľadaním cesty rozvoja chceme na trhu súťažiť. Úspešný podnikateľ je ten, kto má najlepších ľudí alebo najlepšie hospodárske výsledky, spokojnosť zákazníkov. Ekonomická súťaž prospieva všetkým a súťaživosť podnikateľov máme v krvi. Je to dobrý nástroj na to, aby sme sa posúvali a nestagnovali. Posúvať a zlepšovať chceme celý segment zdravotníctva.

je nastavenie slovenského zdravotníctva protrhové alebo skôr etatistické s trhovými prvkami?

Skôr etatistické s trhovými prvkami. Zdravotníctvo však nie je jednoliaty celok. Ambulantný sektor je takmer výhradne súkromný. Súkromníci medzi sebou súťažia a hľadajú si svoju klientelu na rozdiel od poisťovní, kde má štát v podobe VšZP 65-percentný podiel na trhu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite