Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Viceprezident Asociácie Nemocníc Slovenska Igor Pramuk: Rozkaz znel jasne, ani euro na neštátne nemocnice

.šimon Jeseňák .rozhovory

Keď vládna garnitúra potrebovala a chcela získať podporu Asociácie nemocníc Slovenska pre kategorizáciu siete OSN, tak deklarovala, že všetky nemocnice bez rozdielu vlastníka budú môcť čerpať finančné prostriedky z Plánov obnovy na rekonštrukciu nemocníc. Po niekoľkých mesiacoch je všetko inak, a peniaze majú byť využité len na štátne nemocnice.

Viceprezident Asociácie Nemocníc Slovenska Igor Pramuk: Rozkaz znel jasne, ani euro na neštátne nemocnice SITA/Svet zdravia - I. Fleischer Penta vs. štát 2:1. Skupina Penta postavila dve nové nemconice. Jednu v Michalovciach a druhá nemocnicu Bory v Bratislave. Štát postavil od revolúcie jedinú novu nemocnicuv Bratislave Nemocnicu sv. Michala

minulý týždeň ste sa stretli s premiérom Eduardom Hegerom. Témou vášho stretnutia bol okrem iného aj plán obnovy v zdravotníctve. Tento plán musí byť vyčerpaný do roku 2026. V akom štádiu sú prípravy na naplnenie plánu obnovy v zdravotníctve?

V prvom rade by som rád povedal, že pozitívne vnímame, že ANS sa stalo súčasťou Rady vlády pre Plán Obnovy, ako aj Rady pre samosprávy pri Úrade vlády. Zo skúseností sme však presvedčení, že výstavba kompletne novej nemocnice v profile full fit-out, teda plne funkčnej nemocnice sa do konca druhého kvartálu 2026  realizovať nedá. Druhá možnosť je, že sa postavia skelety alebo hrubá stavba nemocníc, ale tým pádom financovanie dokončenia nemocníc budeme musieť zaplatiť z iných prostriedkov.

Keď hovoríme o tom, čo sa dá do konkrétneho dátumu stihnúť, tak rekonštrukcie nemocníc sa stihnúť dajú a je možné tieto rekonštrukcie či prestavby financovať z plánu obnovy. Keď hovoríme o výstavbe nových nemocníc, čo bol headline celého pánu obnovy, tak doba na to sa rýchlo kráti. Realizácia kompletnej výstavby novej nemocnice by bola časovo veľmi nahrane.  

Navyše, z plánu obnovy sa má z malej časti financovať aj ambulantná zdravotná starostlivosti kvôli plánu obnovy  bola zákonom prijatá aj optimalizácia siete nemocníc, ktorá spočíva v kategorizácii nemocníc. Ide o zásadnú reformu v sektore, ktorá sa neudiala desaťročia.

na to aby sa realizoval akákoľvek projekt je potrebná mimo iného aj projektová dokumentácia.

Áno, Ale dnes čelíme potenciálne ešte väčšiemu problému. Totiž, základný predpoklad na to, aby peniaze vôbec mohli ísť do regiónov je, že Slovensko požiada Európsku komisiu o takzvanú notifikáciu o štátnej pomoci, čo znamená, že sa tieto prostriedky budú môcť použiť aj v neštátnych zariadeniach. To sa však doteraz neudialo, čoho priamym dôsledkom je, že nemocnice, ktoré nie sú vlastnené štátom, teda takmer všetky regionálne nemocnice na Slovensku, zatiaľ nemajú nárok uchádzať sa o finančné prostriedky z plánu obnovy. 

momentálne sme v štádiu, že máme k dispozícii miliardu eur na rekonštrukciu alebo výstavbu nemocnice. Drvivá väčšina nemocníc je neštátnych. Ale plán obnovy môže byť zatiaľ využitý iba pre štátne nemocnice?

Je to tak verejne komunikované. Dnešná rétorika a plán je, že sa majú financie z plánu obnovy použiť predovšetkým pre veľké nemocnice. Štát nás však v celom procese zavádzal. Keď sa prijímal zákon o kategorizácii nemocníc, vtedy sme s pánom prezidentom ANS Petkom strávili tri dni v Bratislave, na stretnutiach s takmer každý dôležitým politikom a zdravotníckym predstaviteľom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite