Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reforma vysokého školstva: Vzkriesenie alebo poprava?

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis (SaS) vysvetľuje, aké zmeny si sľubuje od predkladaných noviel vysokoškolského zákona. Odpovedá i na kritiku vysokých škôl smerom k týmto novelám.

Reforma vysokého školstva: Vzkriesenie alebo poprava? JAKUB KOTIAN/TASR 9. december 2021 Bratislava: Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis počas tlačovky o vysokoškolskom zákone.

ako vnímate slovo reforma? 

Zásadná zmena k lepšiemu. 

predkladaná reforma vysokoškolského školstva je zásadná zmena k lepšiemu? V čom? 

Áno. No novela vysokoškolského zákona je len časť reformy. Okrem novely plánujeme napríklad zmenu financovania vysokých škôl podľa kvantitatívnych a kvalitatívnych ukazovateľov. Potom je dôležité, aby si vysoká škola vedela peniaze prerozdeliť. Oba body musia byť podchytené v zákone. Zákonom chceme novelizovať aj študentský pôžičkový fond a Zákon o kvalite vysokých škôl. 

Sama novela prináša kvalitu na pozíciách učiteľov. Prinesie funkčné miesta docentov a profesorov. Väčšia váha sa bude prikladať výkonu vyučujúcich. Zavedieme mobilitné okno, aby boli učitelia stimulovaní vycestovať do zahraničia a vysoká škola im na to vytvorila podmienky a čas. Niektorí učitelia na tej istej vysokej škole vyštudujú a potom na nej ostanú učiť. Opakujú, čo sa sami naučili. 

Pre študentov novela predpokladá nové typy štipendií. Pre najlepších absolventov stredných škôl alebo pre zahraničných študentov chceme zaviesť štipendiá, ak budú študovať na vysokej škole na Slovensku. Rozhodujúce budú výsledky zo strednej školy, pre zahraničných napr. SAT testy. Dotácia pre slovenských študentov bude 5 000 eur na rok, z toho 3 000 eur dostane študent vo forme štipendia a 2 000 eur dostane vysoká škola, aby bola motivovaná študentov získavať. 

Možno najať anglicky hovoriaci personál, ktorý potrebujú najmä zahraniční študenti. V rámci tvorby študijného programu bude vyžadované dôslednejšie myslieť na internacionalizáciu, napríklad formou ERASMU. Dnes sa to často robí tak, že slovenské školy neuznajú niektoré zahraničné predmety. Študenti majú potom nabité ďalšie semestre alebo si predlžujú štúdium. Okrem novely sú v reforme zahrnuté aj investície. 200 miliónov chceme investovať do rekonštrukcie budov. Zdrojom financovania je Fond obnovy. A to je previazané s opatreniami v novele: Aby sa kvalita prejavila aj v manažérskom prostredí, zavádzame výkonnostné zmluvy, zatiaľ v pilotnom režime. 

„Je pochopiteľné, že senát nie je nadšený, že rektor má silnejšie právomoci.“

S OECD máme dohodu, že nám pomôže s implementáciou projektu výkonnostných zmlúv. Čiže škola si určí dlhodobý zámer a svoje kritériá a potom na základe dosahovania týchto kritérií dostane dotácie. A opäť je tu previazanosť na zmeny, ktoré prináša novela v oblasti riadiacej štruktúry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite