Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Unikátna liečba na Slovensku

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

V Bratislave sa otvára špecializovaná klinika Sanom, ktorá pomôže pacientom s roztrúsenou sklerózou, s chronickými bolesťami chrbtice a tým po výmene kĺbov vrátiť sa do normálneho života. O tom, v čom je klinika unikátna, hovorí investor projektu Jozef Dejčík.

Unikátna liečba na Slovensku BORIS NÉMETH

sedíme v novej nemocnici Sanom. Kedy ste sa rozhodli vstúpiť na slovenský trh a otvoriť novú nemocnicu špecializovanú v odbore fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie v Bratislave?

Pred štyrmi rokmi. Naše rehabilitačné zariadenie v Klimkoviciach v Česku totiž liečilo čoraz viac pacientov zo Slovenska a mnohí z nich sa pýtali, či niečo podobné nechceme otvoriť i na Slovensku. Plus, začali sme rokovať s VšZP o refundáciách nákladov na liečbu slovenských pacientov v Klimkoviciach, keďže slovenská legislatíva umožňuje refundáciu liečby z verejného poistenia v zahraničí v rovnakej výške, ako keby prebiehala na Slovensku. Podarilo sa nám to. Ľudia z VšZP sa prišli pozrieť do Klimkovíc, predstavili sme im rehabilitačné metódy, budovy, prístroje. A potom sa už VšZP začala pýtať, či niečo podobné neplánujeme aj na Slovensku. Je pravda, že kapacita lôžok na Slovensku pre tento typ pacienta je limitovaná. A tak padlo rozhodnutie, že nemocnicu na Slovensku postavíme. Pre zaujímavosť, Klimkovice ročne obslúžia 7 500 pacientov.

ako sa k vám do Klimkovíc dostal prvý slovenský pacient?

Ak sa vám niečo stane, hľadáte možnosti, ako a kde absolvovať rehabilitáciu a ak ich nenájdete na Slovensku, obzeráte sa v okolitých krajinách. Česko je zvyčajne prirodzená voľba. Pacientov zaujíma pomer nákladov a ceny a Klimkovice im vychádzali ako ideálna voľba. Navyše sú pri Ostrave, pre slovenských pacientov to nie je ďaleko.

štátna VšZP vám teda avizovala, že by takéto zariadenie rada zazmluvnila?

Áno.

kedy ste začali stavať  liečebné zariadenie v Bratislave?

Pred dvoma rokmi. Našli sme si budovu, ktorú sme kúpili, urobil sa projekt a našli sme stavebnú firmu, ktorá projekt realizovala. Celý proces trval zhruba dva roky.

kedy vašimi bránami prejdú prví pacienti? 

Okolo 13. septembra 2021 by sme radi privítali prvých ambulantných klientov a približne o týždeň neskôr prvých pacientov, ktorí by nastúpili na dlhodobú liečbu.

čo potrebujete, aby sa to podarilo? 

Potrebovali by sme uzatvoriť zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Rokovania so všetkými troma poisťovňami prebiehajú. Žiadosti o zazmluvnenie sme poslali už VšZP a Unionu a žiadosť Dôvere kompletizujeme a budeme posielať v najbližších dňoch. Najďalej v rokovaniach sme s VšZP, keďže prebiehajú už dlhšie.

Nemocnica Sanom ponúkne najmodernejšiu liečbu v odbore fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.BORIS NÉMETHNemocnica Sanom ponúkne najmodernejšiu liečbu v odbore fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

prezentujete sa ako unikátna nemocnica, prvá svojho druhu. V čom je teda nemocnica Sanom unikátna? 

Je nová. To je 50 percent rozdielu, nemám informácie o tom, že by sa za posledných 15 rokov postavila nová nemocnica tohto druhu. Nechcem povedať, že by ostatné rehabilitačné zariadenia boli zle vybavené, no za ostatných desať rokov sa spravil v prístrojovom vybavení obrovský progres.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite