Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riaditeľ kancelárie ÚPN o Babišovom procese: Na karte sú podpisy príslušníkov ŠtB, ktorí sa s ním ako s tajným stretávali

.daniel Antoni .rozhovory

Rozprávali sme sa s riaditeľom kancelárie Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jergušom Sivošom o práci na dokumentoch ŠtB aj o českom premiérovi Andrejovi Babišovi. Ten sa súdi už roky so slovenským ÚPN. Prekáža mu, že ÚPN vedie Babiša ako agenta komunistickej ŠTB pod krycím menom Bureš. Babiš tvrdí, že agentom nikdy nebol a je v záznamoch protiprávne. Organizovanú akciu na falšovanie dokumentov v ŠtB si ale neviem predstaviť, hovorí Sivoš.

Riaditeľ kancelárie ÚPN o Babišovom procese: Na karte sú podpisy príslušníkov ŠtB, ktorí sa s ním ako s tajným stretávali Boris Németh Riaditeľ kancelárie ÚPN Jerguš Sivoš

v rozhovore sa dočítate:

  • ako pracuje ÚPN s dokumentami ŠtB,
  • prečo mohol byť Babiš prínosom pre ŠtB,
  • aký nový dôkaz predložil ÚPN v procese s Babišom,
  • prečo chce podľa Sivoša český premiér prepisovať minulosť.

aký je účel existencie ÚPN?

ÚPN je špecializovaná inštitúcia, ktorá skúma obdobie neslobody 1939 - 1989. Spravuje, skúma a verejnosti sprístupňuje dokumenty bývalej komunistickej tajnej polície ŠtB. Ľudia sa môžu dozvedieť, kto a čo na nich donášal tajnej polícii. Okrem toho, ak sú dokumenty verejne prístupné, nemôžu slúžiť na vydieranie osôb, ktorých sa týkajú. V ÚPN neštudujeme dokumenty selektívne, ako jednorazovú vec, študujeme ich v kontexte činnosti ŠtB, porovnávame ich s inými dokumentmi. Napriek tomu, že časť materiálov bola zničená, snažíme sa poskladať mozaiku celého príbehu spolupráce s ŠtB. Aj pri zničenom spise dokážeme povedať, či bola osoba získaná k spolupráci či podávala správy. Napríklad aj kauza Babiš je výsledkom tohto prístupu. 

ako ÚPN získala tie dokumenty?

ÚPN dokumenty získal delimitáciou podľa zákona od Slovenskej informačnej služby, ministerstva vnútra, ministerstva obrany, ministerstva spravodlivosti. Niektoré sme dostali zoradené v archívnych krabiciach, iné nahádzané vo vreciach. Od vzniku ÚPN v roku 2003 je náš archív v provizórnych prenajatých priestoroch. Toto komplikuje a spomaľuje nielen archívne spracovanie, ale aj výskum dokumentov ŠtB. V horizonte niekoľkých rokov by sme sa mali sťahovať do vlastnej budovy.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite