Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor so zadržaným aktivistom v Bielorusku: Ľudia sú mučení a médiá blokované

.marianna Sádecká .rozhovory

Piotr je bieloruský aktivista, ktorého niekoľkokrát zatkli a vo väzení strávil 52 dní. Exkluzívny rozhovor prináša informácie z hlavného mesta Minsk, kde prebiehajú protesty proti neprávoplatnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Rozhovor so zadržaným aktivistom v Bielorusku: Ľudia sú mučení a médiá blokované Piotr Markielau

tento rozhovor robíme online 10 dní po voľbách v Bielorusku, v čase najväčších protestov. Ľudia majú krátky fyzický oddych a opäť sa chystajú na víkendové demonštrácie. 

Piotr ako mladý aktivista bol ešte pred voľbami taktiež zadržaný a, našťastie, sa už dostal na slobodu a mohol nám poskytnúť správy z hlavného mesta Minsk. Ako to vyzerá medzi víkendami, keď odoznela prvá vlna brutálneho násila v krajine a chystajú sa ďalšie štrajky a protesty? Aká je nádej pre krajinu ako Bielorusko?

prečo prebiehajú protesty v Bielorusku až teraz a nezaznamenali sme ich už pred voľbami v roku 2015?

Lukašenko bol prezidentom od roku 1994 a keď koncom 90. rokov pomenil ústavu, ľudia protestovali proti týmto zmenám. V roku 2006 boli protesty v centre Minsku pomerne veľké, okolo 30 000 ľudí, čo sa v súčasnosti nezdá príliš veľa účastníkov. V rokoch 2010 a 2015 došlo k protestom taktiež. Tento rok je však iný a má to viac dôvodov.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite