Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Založili projekt o poruchách plodnosti. Ženské sebavedomie veľmi trpí, keď začnú vypadávať vlasy

.alžbeta Kyselicová .rozhovory

Patrí k jedným z najčastejších porúch plodnosti a trpia ním podľa odhadov tri až desať percent žien. Syndróm polycystických vaječníkov, v skratke PCOS, znepokojuje veľa žien. Aj preto sa marketérky Anna Sedláková a Karolína Krejčová rozhodli založiť projekt Indiánky, ktorý pomáha šíriť osvetu a podporu medzi ženami, ktoré toto ochorenie majú.

Založili projekt o poruchách plodnosti. Ženské sebavedomie veľmi trpí, keď začnú vypadávať vlasy Archív Anny Sedlákovej a Karolíny Krejčovej Anna Sedláková (zľava) a Karolína Krejčová

v rozhovore sa dočítate:

  • čo je to PCOS a endometrióza,
  • aké stereotypy sa s ochorením PCOS spájajú,
  • hormonálna nerovnováha nemusí znamenať definitívnu neplodnosť,
  • čo môže pomôcť párom vyrovnať sa s neplodnosťou.

čo je v skratke PCOS a endometrióza, pre tých, ktorí o ochorení ešte nepočuli?

Anna Sedláková: PCOS patrí medzi najčastejšie poruchy plodnosti, o ktorej sa takmer nehovorí. Medzi najčastejšie príznaky patria cysty na vaječníkoch, akné, vypadávanie vlasov, nepravidelná menštruácia a hormonálna nerovnováha. Endometrióza je bolestivé ochorenie, keď sa bunky sliznice maternice nachádzajú vo forme zrastov a cýst mimo maternice, napríklad v panve, vajcovodoch, vaječníkoch a iných orgánoch. Prejavuje sa veľmi bolestivou menštruáciou a bolesťou pri pohlavnom styku.

v rámci projektu ste spustili web, kde popisujete, čo je PCOS a endometrióza. Organizujete aj stretnutia žien s týmito ochoreniami a ženy na váš web píšu aj svoje príbehy a skúsenosti. Ako sa vám za rok podarilo získať ich otvorenosť?

AS: Naša hlavná výhoda je, že dovtedy to žiadna organizácia alebo portál neriešil tak ako my. Máme uverejnené svoje fotky a mená. Už predtým existovali nejaké blogy, ale bolo to anonymné a neosobné. Myslím, že táto úprimnosť bola výhodou, a že podobné projekty budú pribúdať. Máme na stránke aj dotazník, cez ktorý dostávame spätnú väzbu a ženy nám ďakujú za to, že sme projekt spustili. PCOS sa síce riešilo, ale za zatvorenými dverami.

Karolína Krejčová: Otvorenosť robí veľa. Nie sme len dve ženy, ktoré si na internete prečítali, že je veľa prípadov PCOS a začali sme to riešiť. Žijeme tým. Snažíme sa vytvoriť komunitu a oporu, ktorá nám chýbala v čase, keď sme o ochorení zistili.

„U mňa sa PCOS prejavovalo tiež na psychike a pridávalo to na dôležitosti fyzických prejavov choroby ako je akné a padanie vlasov. Človek v tom období nemal chuť nikam ísť.“

príznaky PCOS sú u každej ženy individuálne. Ako ste prišli na to, že máte PCOS a ako to komplikovalo váš bežný deň?

AS: Začala som si to všímať v trinástich a štrnástich rokoch, keď som začala dospievať, začali mi padať vlasy, mala som akné a poruchy menštruačného cyklu. Lekárka na to spočiatku neprišla, ale chorobu som si vyhľadala na Googli a niektoré z príznakov na mňa sedeli. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite