Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Radovan Ďurana: Kríza je príležitosť

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Slovenská a svetová ekonomika strácala dych už pred vypuknutím koronakrízy. Pandémia Covid-19 však dáva vláde možnosť očistiť verejné financie. To, čo momentálne potrebujeme, je odvaha vyjsť s pravdou von, zdôrazňuje analytik INESS Radovan Ďurana.

Radovan Ďurana: Kríza je príležitosť BORIS NÉMETH Radovan Ďurana: „Minimálna mzda a trinásty dôchodok sú časované bomby.​“

v INESS ste upozorňovali na to, že slovenská ekonomika stráca dych, už koncom roku 2018 a počas roku 2019. V akom stave bola pred koronakrízou?

Naša ekonomika je exportne orientovaná. Náš export bol takmer rovnako veľký ako celé naše HDP. Keď klesá zahraničný dopyt, slovenské HDP stráca na hodnote, lebo veľa slovenských pracovníkov pracuje pre zahraničný odbyt a zahraničných spotrebiteľov. Najviac to vidno na automobilovom priemysle, ktorý 99 percent svojej produkcie vyvezie. Prejavovalo sa to na spomalení našej ekonomiky, francúzska ekonomika v štvrtom kvartáli klesla, nemecká stagnovala. Prognóza nášho HDP v stálych cenách rástla len o dve percentá, no ešte v roku 2017 to bol rast 4,4 percenta. Optimistický scenár rastu HDP sme nemali ani v roku 2020: pôvodne malo rásť len približne o dve percentá. Pre ekonomiku, ktorá má výhodu lacnejšej pracovnej sily a mala by byť atraktívna pre zahraničných investorov, je to málo.

a táto atraktivita pre zahraničných investorov klesla?

Boli sme pre nich atraktívni, kým existoval bezproblémový prístup k zamestnancom. No keď sa v roku 2016 vyčerpala zásoba nezamestnaných, aj slovenský priemysel začal naberať zahraničných zamestnancov. V roku 2019 sme mali už 70 000 zamestnancov zo zahraničia.

to však nebol ekonomický problém.

Nie, ja len naznačujem, že kým sú investori schopní najímať nových ľudí, a je im jedno, či sú to Slováci alebo cudzinci, tak je pre nich územie Slovenska zaujímavé na zamestnávanie. Na Slovensku máme extrémne komplikovaný systém zamestnávania cudzincov. Čakajú 12 hodín v radoch pred úradom, ktorý sa nachádza niekde v poli za Bratislavou, aby získali pracovné povolenie. Samozrejme, ide o cudzincov mimo schengenského priestoru, z Ukrajiny alebo Srbska. Slovensko nie je atraktívne pre zamestnancov zo Schengenu, tí si hľadajú prácu v bohatšej časti Európy.

v čom je u nás zamestnávanie najkomplikovanejšie?

Nemáme otvorené zamestnávanie v tom zmysle, že ak má zamestnávateľ prácu, môže priviesť kohokoľvek. Musí dokázať, že nevie zohnať na danú prácu domáceho obyvateľa. Je to byrokraticky náročné. Navyše, polícia by pri procese zamestnávania cudzincov mala dozerať len na to, či sa na naše územie nedostali teroristi alebo zločinci. Inak by mal riešiť veci so zamestnancami z cudziny normálny byrokratický aparát, ale flexibilný a rýchly.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite