Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenská podnikateľka z Toskánska: Sme zavretí doma, no nečakáme na zázrak. Ide nám o prežitie​

.matúš Dávid .rozhovory

„S letnými dovolenkami ešte počkajme a nepodliehajme panike,“ hovorí Zdenka Záhumenská. Zakladateľka cestovateľského projektu Sí, Italy vymýšľa projekty, aby pandémia nepochovala jej sen, ktorý roky budovala.

Slovenská podnikateľka z Toskánska: Sme zavretí doma, no nečakáme na zázrak. Ide nám o prežitie​ Archív Zdenky Záhumenskej Rodáčka z Komárna už sedem rokov žije v toskánskej dedinke neďaleko Florencie a venuje sa vlastnému zážitkovému cestovateľskému projektu.

v rozhovore so Zdenkou Záhumenskou sa dočítate:

  • ako teraz vyzerá život v Taliansku,
  • prečo nesleduje správy o pandémii,
  • ako obmedzenia zasiahli jej biznis,
  • prečo sú ohrození lokálni výrobcovia z Toskánska,
  • čo odporúča slovenským turistom pred letom.

kde vás zastihla pandémia koronavírusu?

Začiatkom marca sme trávili pár dní na Slovensku, oslavovali sme manželovu štyridsiatku a ďalšie významné rodinné udalosti. Samozrejme, prišli sme aj na voľby. Späť do Talianska sme sa vracali 5. marca, keď už bola situácia na severe krajiny dosť vážna.

váhali ste, či sa vrátiť, alebo radšej zostať na Slovensku?

Nie, ani na okamih sme nezapochybovali, či sa vrátiť do Talianska. Vytvorili sme si tu domov, podnikáme tu a v našom toskánskom kamennom domci na samote v lone krásnej prírody sa aj v čase karantény cítime najlepšie.

ako vyzerala cesta do Toskánska?

Bolo to zvláštne, pretože od rakúsko-talianskych hraníc až po Benátsko (región na severovýchode Talianska) sme častokrát boli na diaľnici úplne sami. Stretávali sme minimálne množstvo áut a myslím si, že až vtedy sme skutočne pochopili, aká je situácia vážna.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

ako v súčasnosti vyzerá život na severe Talianska?

Opatrenia a obmedzenia sú podobné ako na Slovensku. Otvorené sú iba potraviny, trafiky a lekárne, no v obchodoch sú zavedené limity počtu osôb, ktoré môžu vojsť dovnútra. Pred obchodmi sa tak často tvoria dlhé rady.

a čo pohyb ôsob?

Ak sa niekto potrebuje presunúť medzi mestami, musí mať so sebou vytlačené prehlásenie, ktoré kontroluje polícia. Na severe Talianska je režim prísnejší, tam situáciu monitoruje aj armáda (s helikoptérami či s dronmi) a platí tam napríklad aj zákaz venčenia psov viac ako päťdesiat metrov od bydliska. V Toskánsku je však situácia podobná tej na Slovensku.

Slovenka Zdenka Záhumenská od roku 2013 žije a podniká v malebnom talianskom regióne Toskánsko, kam vodí aj slovenských turistov.Archív Zdenky ZáhumenskejSlovenka Zdenka Záhumenská od roku 2013 žije a podniká v malebnom talianskom regióne Toskánsko, kam vodí aj slovenských turistov.

nosia Taliani rúška a rukavice?

Áno, dezinfekcia aj nosenie rúšok či ochranných rukavíc je samozrejmosťou. Isto sa však aj tu nájdu jednotlivci, ktorí tieto nariadenia nerešpektujú. Toto je pre mňa nepochopiteľné. Považujem to za absolútnu hlúposť, ľahostajnosť ba až neľudskosť, keď sledujeme počty obetí v Taliansku.

ako sa v týchto dňoch správajú talianske médiá a politici? Šíria paniku alebo sa skôr snažia upokojiť verejnosť?

Rozhodli sme sa médiá a správy o pandémii nesledovať.

prečo?

Pretože po dlhom sledovaní rôznych predpovedí či analýz ma chytali stavy paniky a bezmocnosti. Bola som slabá a pre ten pretlak informácií som sa nedokázala sústrediť na naše ciele.

Preto sa o správy zaujímame len okrajovo. Mám pocit, že talianska vláda sa k situácii vyjadruje veľmi vecne, netvorí zbytočnú paniku, ktorá by ničomu nepomohla. Prekáža mi však, že politici ani médiá nešíria osvetu ešte aktívnejšie.

ako to myslíte?

Už sa mi viackrát stalo, že som sa niekoho, kto nemal rúško, spýtala na dôvod, prečo ho nenosí. A odpovedal mi, že predsa nie je chorý alebo že dodržiava metrový odstup, čo boli veľmi neaktuálne informácie. Rozčuľujú ma aj politici a moderátori správ, ktorí nenosia rúška, a tak nejdú verejnosti príkladom.

ako situáciu zvládajú vaši talianski priatelia či známi?

Keďže sa venujeme cestovnému ruchu a gastronómii, prevažná časť našich priateľov pracuje práve v tejto sfére, ktorá je jednou z najviac zasiahnutých. Sú to farmári, ktorí mali vplyvom prírodných podmienok katastrofálny predošlý rok a spoliehali sa na tohtoročnú úrodu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite