Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Branislav Gröhling: Chceme výrazne zvyšovať platy v školstve

.šimon Jeseňák .rozhovory

Ambíciou strany SaS počas povolebných rokovaní bolo obsadiť ministerstvo financií a školstva. Nakoniec sa im podarilo obsadiť len ministerstvo školstva, ktoré povedie Branislav Gröhling. V rozhovore hovorí aj tom, kto obsadí pozície troch štátnych tajomníkov.

Branislav Gröhling: Chceme výrazne zvyšovať platy v školstve Eva Korbeľová

v rozhovore s Branislavom Gröhlingom sa dočítate:

  • ako vníma výsledky volieb, 
  • ako prebiehali koaličné rokovania, 
  • či je spokojný s finálnym programovým vyhlásením vlády, 
  • aké priority chce v rezorte školstva presadiť.

ako ste spokojný s výsledkom vo voľbách a vyrokovanými ministerstvami pre stranu SaS?

Myslím si, že po tom, čo sme ako strana zažívali za posledné mesiace, teda tie otrasy spojené so skutočnosťou, že vznikli dve nové konkurenčné strany, ktoré boli našimi priamymi konkurentmi – z toho jedna strana nám preferenčne uberala výrazne a druhá čiastočne – sme dosiahli výsledok, ktorý je priamoúmerný tejto situácii. 

Samozrejme, chceli sme dosiahnuť lepší volebný výsledok. Môj osobný cieľ bol osem percent. Voliči však rozdali karty a s tými kartami budeme hrať. Pre mňa osobne je dôležité, že veľká masa ľudí volila opozičné strany. Tým dala jasne najavo, že chcú výmenu vlády. S týmto mandátom sme vstúpili do koaličných rokovaní. Od začiatku sme tvrdili, že chceme, aby vznikol koaličný štvorlístok. Preferovali sme, aby vo vláde boli všetky štyri strany, ktoré v nej napokon aj budú. To mi dáva nádej aj do budúcna.

boli ste súčasťou tímu strany SaS, ktorý vyjednával o zostavení koalície. Je zrejmé, že ste v rokovaniach neuspeli a neobsadili ste kľúčové ministerstvo financií. Žetóny ste na to mali. 

Aj z médií všetci vnímali, že sme sa štyri dni snažili o to, aby sme mali možnosť obsadiť posť ministra financií s úzkym prepojením na ministerstvo školstva. Od začiatku sme tvrdili, že kombinácia financií a školstva je priamoúmerná. Vedeli by sme oba rezorty posunúť výrazne dopredu. Nikto neočakával, že vznikne situácia spojená s koronavírusom a tým pádom aj s ekonomikou. To bol náš plán. Musíme si však uvedomiť, že sme až treťou najsilnejšou vládnou stranou. Výsledok, ktorý sme dosiahli, je pre mňa uspokojivý. Máme tri ministerstvá a dvoch predsedov výborov: zdravotníckeho a finančného. Výsledok je dobrý.

v čom je ten výsledok dobrý? Ak by ste sa spojili so stranou Za ľudí do dvojbloku, mohli ste vyrokovať viac. Bez strany Za ľudí a SaS vláda vzniknúť nemohla. Ministerstvo financií je jedno z dvoch najkľúčovejších ministerstiev. Richard Sulík mohol zohrať podstatnejšiu rolu v čase, keď sa HDP Slovenska prepadne. Ako minister mohol efektívnejšie ukočírovať vzniknutú ekonomickú situáciu.

Myslím, že túto situáciu bude vedieť ukočírovať aj z ministerstva hospodárstva, pod ktoré spadá množstvo podnikov a celá obrovská agenda. Richard je aj prvým podpredsedom vlády pre ekonomiku, čo je relatívne silná pozícia na to, aby sa všetky veci konzultovali. 

v čom je táto pozícia silná?

Môže konzultovať priamo s ministrom financií a z tejto pozície vyslovovať myšlienky, ktoré budú ovplyvňovať verejné financie.

veríte, že sa mu podarí kontrolovať verejné financie aj napriek tomu, že nebude ministrom financií?

Určite tomu verím. Keby sme tomu neverili, tak by sme do tej koalície nevstúpili. 

„Našimi nomináciami sme vyslali jasný signál, kam patríme.“

ako vyzerali koaličné rokovania?

Boli veľmi konštruktívne a tvrdé. Myslím si, že je to správne. Za štyri dni sme si vydiskutovali všetky sporné veci a poukázali sme na všetky slabiny programov, ktorých by sme sa nemuseli dotýkať. Pre mňa to bolo dobré.

ktoré boli tie slabiny? S ekonomickým programom Sme rodina mala SaS veľké problémy.

Nepovedal by som, že s ekonomickým programom Sme rodina, skôr s prioritami jednotlivých strán, ktoré sme si museli vysvetliť alebo ich obrúsiť, tak aby boli programové priority akceptovateľné pre všetky štyri strany.

vysvetľovanie muselo byť asi pomerne intenzívne, keďže sa uskutočnilo špeciálne stretnutie o programe Sme rodina, ktorého sa zúčastnil ich ekonomický expert Štefan Holý, budúci ministri Sulík a Heger a advokát Lánsky. Jedným z výsledkov tohto rokovania je aj to, že Štefan Holý nebude ministrom dopravy. Dá sa to považovať za vaše víťazstvo. 

Nepovedal by som, že to bolo cieľom tohto stretnutia. Je podstatné, že sa všetci zhodli na tom, že takéto odborné stretnutia sa budú uskutočňovať aj v budúcnosti. Okrem tohto stretnutia sa uskutočnilo aj ekonomické stretnutie, v rámci ktorého účastníci diskutovali o opatreniach pre podnikateľov. Aj počas tohto stretnutia sa hľadali prieniky a všetky tieto stretnutia, ako i stretnutia koaličnej rady, vyústili do toho, že táto vláda vznikla. 

Dohodli sme sa na všetkom, čo by mohlo byť potenciálne sporné. Ak narážate na výstavbu nájomných bytov, tak aj na tlačovej besede bolo jasne

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite