Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dávid Slavkovský: Zažívam blízkosť Boha

.michal Magušin .rozhovory

Už jedenásť rokov organizuje Godzone tour, ktorá láka tisíce mladých ľudí a predstavuje kresťanstvo v atraktívnej forme. Ako sa to jeho partii darí? Ako Boh zmenil jeho život a čo vzťah s Bohom vlastne znamená? Dávid Slavkovský.

Dávid Slavkovský: Zažívam blízkosť Boha BORIS NÉMETH Dávid Slavkovský z projektu Godzone sa snaží svoje naplnenie a radosť z osobného vzťahu s Bohom ponúkať aj ďalším ľuďom.

pred pár týždňami sa skončil jedenásty ročník podujatia Godzone tour. Prvýkrát som ho videl osobne. Na štadióne Ondreja Nepelu boli tisíce ľudí, hlavne mladých. Dá sa rozumieť, že desiatky až stovky tisíc ľudí chodia na mariánske púte, ktoré majú dlhoročnú tradíciu a sú už aj súčasťou nášho folklóru a ľudovej zbožnosti. Čo však priťahuje tisíce mladých ľudí na Godzone?

My im chceme v prvom rade sprostredkovať autentický vzťah s Bohom, v ktorom zažívame pokoj a radosť a dáva nám to zmysel života. Boh existuje aj v 21. storočí a to chceme mladým povedať ich jazykom. Chceme im ukázať, že život s Bohom nie je len o tom, čo zažijú v nedeľu v kostole, ale že je to každodenný životný štýl. Myslím, že každý v našom tíme prešiel vo svojom živote zásadnou vnútornou zmenou, a preto to chceme ponúkať aj ostatným.

ste teda tím zapálených ľudí...

Tak by som to nepovedal, ale o našom živote s Bohom chceme hovoriť vášnivo. Zároveň nechceme nikoho do ničoho nútiť, len ponúkať cestu. Najčastejšia spätná väzba, ktorú po Tour dostávame, je o tom, že ľudia sa tam naozaj stretli s Bohom, alebo že to bola pre nich istá forma modlitby, respektíve priestor, kde mohli byť sami sebou, kde sa mohli nájsť.

mne sa zdá, že mladí ľudia radi chodia na Godzone tour aj preto, lebo to je jednoducho „cool“. Ako sa v dnešnej dobe dá hovoriť o Bohu tak, aby to mladý človek vnímal ako „cool“?

Raz sme v našom lokálnom spoločenstve čítali knihu, ktorá sa volala Uctievanie za hranicami všednosti. Autorka si kládla otázku, prečo kresťanstvo, ktoré kedysi určovalo trendy a ovplyvňovalo aj umenie, sa dnes vníma skôr prostredníctvom smutných ľudí bez iskry. Ďalej tam písala, že Bohu máme dávať to najlepšie, čo vieme a toho sa držíme, keď organizujeme Godzone tour. Chceme tam mať dobrú hudbu, čo najkvalitnejšie svetlá a projekciu, chceme priniesť najlepšiu kvalitu, a to je aj naša obeta Bohu. Ja by som chcel, aby kresťanstvo opäť určovalo trend tak, ako to bolo v 5. až v 15. storočí. Ale určite to nemáme robiť nasilu a umelo. Okrem Godzone tour robíme mnoho ďalších podujatí, napríklad aj dvojročnú animátorskú školu, kde sa stretávame každý mesiac cez víkendovky. Ľudí sa snažíme formovať tak, aby boli zrelými osobnosťami a aby hodnoty Božieho kráľovstva ako spravodlivosť, úcta, poctivosť či slušnosť prinášali tam, kde budú raz pôsobiť.

vráťme sa ešte k veľkým podujatiam, ktoré po Slovensku robíte v rámci Godzone tour. Môj dojem z dramaturgie podujatia bol taký, že v prvej časti mladým účastníkom akcie popri profesionálne pripravenej šou prinášate posolstvo, že na tomto svete ide o viac ako len o materiálne pôžitky, že oni sami sú viac, ako si o sebe vôbec myslia. Takto ste to aj mysleli?

Presne tak. Na začiatku nášho programu je to viac show, kde chceme ľudí zaujať, aj takých, ktorí možno nikdy v živote neboli v kostole. Postupne však prechádzame na hlbinu. Nasledujú svedectvá ľudí, ako sa im zmenil život od kedy spoznali Boha alebo o čom je napríklad život v spoločenstve. Hrajú sa pomalšie, modlitebné piesne, aby ľudia mali možnosť uvažovať, zamyslieť sa nad myšlienkami, ktoré odzneli. Ku koncu má kňaz prednášku a celé to vlastne zakončíme modlitbou. Každý rok uvažujeme nad tým, akú formu zvolíme – či to bude viac show, alebo viac modlitba. Zatiaľ sme však vždy skončili pri tomto formáte, ktorý sa najviac osvedčil. Každý rok nám stúpajú čísla návštevnosti a stále prichádzajú aj úplne noví ľudia, čo berieme s veľkou pokorou.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite