Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovák z Hongkongu: Kamarátov mi zbili do krvi, ľudí vyhadzujú z práce. Nastupuje normalizácia

.matúš Dávid .rozhovory

Podľa Martina Šebeňu sa Slovensko bratríčkuje s Čínou zbytočne. „Podlizujeme sa komunistom v Pekingu, ale nemá to pre nás žiadny význam,“ hovorí politológ a sinológ, ktorý žije a pracuje v Hongkongu.

Slovák z Hongkongu: Kamarátov mi zbili do krvi, ľudí vyhadzujú z práce. Nastupuje normalizácia Matúš Dávid Martin Šebeňa je slovenský politológ a sinológ, ktorý už takmer osem rokov žije a pracuje v Hongkongu. Pôsobí aj v Stredoeurópskom inštitúte ázijských štúdií (CEIAS).

v rozhovore s Martinom Šebeňom sa dočítate:

  • prečo nešiel protestovať za slobodu Hongkongu,
  • ako vyzerá nástup normalizácie v réžii čínskych komunistov,
  • aké záujmy sleduje hongkonská mafia,
  • prečo Peking neposlal na demonštrantov armádu,
  • aj o tom, prečo Hongkončania nemajú radi herca Jackieho Chana.

stretávame sa v centre Bratislavy a vonku práve padá sneh. Vy už takmer osem rokov žijete a pracujete v Hongkongu, kde je sneh niečím nevídaným. Ako vyzerá zima v Hongkongu?

Je to ten najlepší čas. Teploty klesnú na asi 15 až 20 stupňov Celzia. Nie je vlhko, pretože takmer vôbec neprší a obloha je modrá, bez oblakov. Ľudia vtedy často sedávajú pod holým nebom a chodia do prírody. Turistom by som určite odporúčal pricestovať práve v tomto období.

ako sa žije v Hongkongu?

Rozdiely medzi bohatými a chudobnými sú obrovské. Málokto vie, že Hongkong nie je iba luxusným a nablýskaným veľkomestom, kde stojí najviac mrakodrapov na svete.

Tvoria ho aj rozsiahle vidiecke časti, ktoré ležia v hornatých, husto obývaných oblastiach. Tamojšie domy vyzerajú veľmi opotrebovane, akoby boli v dezolátnom stave. Môže za to najmä vysoká vlhkosť.

z čoho pramení chudoba v Hongkongu?

Zdrojov chudoby je viac, no napríklad penzisti nepoberajú žiadne dôchodky. Až teraz sa tento systém postupne mení, no starší ľudia, ktorí nemajú rodinu, si často musia privyrábať, napríklad zberom starého papiera. Často vídavam starších ľudí, ako robia rôzne jednoduché, manuálne práce.

a čo mladí ľudia? Je Hongkong mestom „hipsterov“?

Nenazval by som ich „hipstermi“. Sú určite zaujímaví a trendoví, ale idú skôr za biznisom, než za kultúrou. Hongkong je kultúrna pustatina, nie je tam veľa divadiel ani opier.

Mesto je orientované v prvom rade na biznis a tomu sa prispôsobujú aj mladí ľudia. Módne trendy, či už v odievaní alebo v popkultúre, prichádzajú najmä z Južnej Kórey.

cíti turista alebo obyvateľ Hongkongu rovnakú mieru slobody, akú máme v Európske únii?

Áno, na prvý pohľad by ste nepocítili žiadnu zmenu. Hongkong je pre ľudí a obzvlášť pre cudzincov veľmi slobodným mestom. Problém však môže nastať vtedy, keď začnete otvorene a nahlas kritizovať vládu. Ak niekto kritizuje režim a je navyše známy, môže čeliť obmedzeniam či útokom. Nepohodlných osôb sa často rôznym spôsobom zbavuje aj mafia.

aké záujmy má hongkonská mafia?

Je už pomerne sofistikovaná. Kedysi som zažil aj to, že niekomu poliali obchod červenou farbou, pretože odmietal platiť výpalné. Dnes je to klasická trestná činnosť takzvaných „bielych golierov“. Veľkú rolu v záujmoch mafie hrajú drogy, podzemné kasína či pašovanie hotovosti cez hranice.

teraz si v mysli predstavujem niektoré akčné filmy, v ktorých hral známy hongkonský rodák Jackie Chan. Akú má tento slávny herec a producent v meste povesť?

Hongkončania ho nemajú radi.

prečo?

Považujú ho za hlúpeho a neinteligentného človeka, ktorý keď niečo povie, tak to väčšinou nemá hlavu ani pätu. Podľa čínskych štandardov navyše Jackie Chan nie je ani veľmi pekný a napokon, málokto vie, že je poslancom čínskeho komunistického parlamentu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite