Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Raper Pil C: Keď politici nemajú spätnú väzbu, stratia hranice

.filip Minich .michal Haman .rozhovory

Jeho skladby s ostrými politickými posolstvami majú brutálny úspech. Je raper, no introvert. V tvorbe si nedáva servítku pred ústa, no v civile pôsobí skromne a utiahnuto. Rapovať začal až v 28, dnes patrí medzi špičku a jeho skladby počúvajú státisíce ľudí. Pil C.

Raper Pil C: Keď politici nemajú spätnú väzbu, stratia hranice Katarína Janíčková

v rozhovore s raperom Pil C sa dočítate: 

  • ktorí politici ho oslovili s ponukou spolupráce,
  • koľkokrát počúval nahrávky Kočner-Trnka,
  • ako sa mu priaznivci ĽSNS vyhrážali, že ho na koncerte zabijú,
  • ako sa ocitol na pódiu s Petrom Nagyom,
  • aj o tom, prečo raperi rapujú o sebe a o peniazoch.

na novom albume okrem iného rapujete toto: „Dúfam, že každý skorumpovaný politik zhnije v base…“ V klipe je pri tomto verši zobrazená fotka Roberta Fica, na ktorú niekto ukazuje prstom. Ako to ide dokopy, rap a politika?

Ide to veľmi dokopy. Rap, keď sa v zahraničí vyvíjal, poukazoval na spoločenské problémy. K tomu patrí aj politika. MC by podľa mňa mal byť hlasnou trúbou. Mal by poukázať na to, čo sa deje a na problémy v spoločnosti. Aj keď dnes je ten trend v rape skôr odlišný…

Nás počúvajú hlavne mladí. Oni nečítajú noviny, majú v prdeli televízne správy. Politik im môže 100-krát niečo hovoriť v rámci kampane. Oni to však neberú od politikov, nehovoria ich jazykom. Mladí to berú od nás. 

oslovili vás nejaké politické strany s ponukou spolupráce pred nadchádzajúcimi voľbami?

Samozrejme, dosť ľudí mi písalo, či ich nejak nepodporím, napríklad aj včera mi prišiel e-mail od Demokratickej strany.

Neplánujem však agitovať medzi mladými. Na Instagrame pridám fotku, že choďte voliť – to robím vždy, ale nebudem to smerovať ku konkrétnej strane. Každý má svoj názor a každý, kto ma pozná a sleduje, vie, ako zmýšľam a k čomu inklinujem. Vedia, že by som to nehodil Smeru, ĽSNS alebo Harabinovi. Nemusím im to hovoriť ako ovečkám, že tomuto to hoď. 

ešte jeden úryvok zacitujem: „Žiadna vec tu nemá víziu, všetko sa tu robí na štyri roky, nová vláda zruší ju. NAKA spraví jednu raziu a temnota sa u nás rozťahuje jak atrament, keď rozleješ na papyrus.“ Znie to ako pomerne presný, no dosť bezútešný opis atmosféry v tomto štáte.

Kontinuitu tu nemá nič. Fico bol pri moci dosť dlho, mohol spraviť niečo s víziou, no neurobil nič. Dá sa to výborne vidieť napríklad na demisii Kalavskej. Mali zdravotníctvo dva a pol volebného obdobia a neurobili nič. Stratifikáciu nemocníc stopli, lebo sa báli témy rušenia nemocníc pred voľbami. 

v skladbe Peroxid 3, z ktorej sme citovali úryvky, sú vysamplované aj časti z nahrávky Kočner-Trnka. Počúvali ste tie nahrávky celé? Čo na ne hovoríte?

Počúval som ich celé pri šoférovaní, dokonca dvakrát. Zaujímavé, ako sa dokáže taký človek rozprávať s generálnym prokurátorom a generálny prokurátor s ním. Príde mi to, ako by mal Trnka IQ 38. Veď keď si generálny prokurátor, si hlavná osoba vymáhania práva, garant bezpečnosti. No počuli ste tie nahrávky… Neskutočné. 

ako vnímate opozíciu? Idú do toho naplno?

Málo sa chytajú toho, čoho by sa mohli chytať. Najlepšie to zatiaľ robí asi Igor Matovič. Nevenovali sa napríklad vôbec kauze diaľničného tendra na mýto. Mohli sa v tom viac rýpať. Iba sa to prevalilo a nič z toho. 

stretávate sa kvôli politike aj s kritikou od fanúšikov?

Áno, často. Raz ma niekto označil na Instagrame v poste, kde bola fotka školskej lavice. Decká si na lavicu píšu všeličo. No a bolo tam napísané moje meno, meno ďalšieho rapera a ĽSNS. 

Pridal som to ako svoju fotku a dodnes je to najkomentovanejší post na mojom Instagrame. Tam sa taký shitstorm rozpútal, lebo som to skritizoval. Napísal som o tom, ako môžu počúvať raperov, čiernu hudbu a zároveň voliť ĽSNS. Viem, že to zdieľali všetky ĽSNS stránky a tam na mňa nakladali, vyhrážali sa, že pôjdu na môj koncert a že ma zabijú. Veľa mladých ľudí obraňovalo ĽSNS a veľa z nich malo opačný názor. Úplne sa tam medzi sebou hádali. Strašne zaujímavé to bolo. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Prave sa ku mne dostala tato fotka a chytil ma instantny rage 😤 Podme ale pekne po poriadku! Ja viem, ze dejepis asi nie je tvojou silnou strankou, vseobecny prehlad je tiez asi slabsi a lahko podlahnes dobre mierenej propagande a pravdepodobne aj citis dost velku potrebu niekam patrit a zaradit sa ale mal by si si uvedomit, ze toto je uplna kokotina. Oxymoron jak oci!! Jak mozes preboha napisat moje meno hned pod LSNS?!! Alebo Depeche Mode? 50 Cent?!! Sak Mazurek by mu dlazobnou kockou rozjebal hlavu ani by nestihol vystupit z lietadla! Jak mozes pocuvat nasu (ciernu) hudbu a zaroven byt privrzencom tych nechutnych, nic neriesiacich individui, ktori nas nahanali a mlatili v minulosti len zato, ze mame siroke rifle alebo dlhsie vlasy a ktori sa dnes rafinovane skryvaju za obleky, sedia v parlamente a oblbuju vas vsetkych z nasich penazi?!! Odmietam mat fanusikov, ktori podporuju fasistov!

Príspevok, ktorý zdieľa PIL C (@pil_c),

kedysi to bolo tak, že punkáči, hipisáci, skejťáci, raperi, a podobne – všetci boli spolu proti náckom. Dnes mám pocit, že to už neplatí. Veľa fanúšikov rapu inklinuje k extrémizmu. 

Fanúšikovia rapu áno. Ale to súvisí aj s tým, prečo je Kotleba úspešný u mladých ľudí. Používa veľmi dobrý jazyk na komunikáciu. Veľakrát taký, ktorý ani Fico, ani opozícia nevedia použiť. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite