Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eduard Kukan: Andrej Danko blúdi a je stratený v svetovej orientácii

.matúš Dávid .rozhovory

Exminister zahraničných vecí hodnotí slovenskú diplomaciu, pôsobenie našich europoslancov a priznáva, že z nadchádzajúcich volieb a najmä vývoja po nich, má obavy. Ľudia sú podľa neho príliš znechutení.

Eduard Kukan: Andrej Danko blúdi a je stratený v svetovej orientácii Peter Maďar/SITA 31. marec 2017 Bratislava, Slovenská republika: Europoslanec Eduard Kukan pred prvým vystúpením slovenských europoslancov v pléne Národnej rady SR, ktoré umožňuje nový rokovací poriadok.

v rozhovore s bývalým šéfom slovenskej diplomacie a niekdajším europoslancom Eduardom Kukanom sa dočítate:

  • čo si myslí o cestách Andreja Danka,
  • ako hodnotí doterajšie pôsobenie prezidentky Čaputovej,
  • kedy bude EÚ silnejšia vo svete,
  • ako prežil Nežnú revolúciu a pád komunizmu,
  • aj to, prečo má obavy z parlamentných volieb.

slovensko má za sebou 30 rokov slobody, pričom polovicu z tohto obdobia patrí do EÚ a NATO. Napriek tomu dnes akoby náš zahraničnopolitický kompas blúdil a hľadal správny smer. Vieme, kam chceme patriť?

Ako kto. Naše miesto vo svete je jasne definované v štátnej doktríne. Rozhodli sme sa, že chceme byť súčasťou Západu, a to by malo byť jasné všetkým politickým lídrom na Slovensku. Žiaľ, prekáža mi, že z našej zahraničnej politiky sa vytratila jednota.

prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Andrej Danko aj premiér Peter Pellegrini sa v júni 2019 prihlásili k prioritám členstva SR v EÚ a NATO z októbra 2017. Pod deklaráciu o našej zahraničnej politike sa teda už dvakrát podpísali traja najvyšší ústavní činitelia, no my stále blúdime. Prečo?

Pretože jeden z trojice ústavných činiteľov, predseda NR SR Andrej Danko, blúdi a je stratený v svetovej orientácii. Opakovane navštevuje Moskvu či krajiny Strednej Ázie a agituje, aby sme usilovnejšie spolupracovali a obchodovali.

čo je na tom zlé?

Samo o sebe by na tom nebolo nič zlé, veď obchodovať môžeme. Musí to však byť v súlade s pravidlami Európskej únie a my ako členský štát ich musíme dodržiavať. Dankove vyhlásenia preto začínajú spochybňovať Slovensko v očiach našich zahraničných partnerov.

Nie dramaticky, pretože súčasná prezidentka, premiér aj minister zahraničných vecí sa vyjadrujú veľmi jasne. Lenže hlas jedného z troch najvyšších ústavných činiteľov je disonantný, aj keď je ojedinelý.

„Rokovať s Viktorom Orbánom, to chce diplomatickú smelosť a politickú zodpovednosť.“

prečo nás Andrej Danko ťahá na Východ?

To je skôr otázka na politológov, no myslím si, že sa pritom pozerá na slovenskú vnútropolitickú situáciu. Voľby sa blížia a priznajme si, že máme na Slovensku ľudí, ktorí sú prorusky naladení. Práve túto časť našej spoločnosti chce Danko získať na svoju stranu.

naozaj je za tým iba predvolebná hra šéfa SNS?

Neviem si predstaviť, čo by mohol pre Slovensko získať. To, čo Andrej Danko hovorí, je nerealistické a škodlivé. Mal by s tým prestať.

ako nás zatiaľ reprezentuje vo svete prezidentka Zuzana Čaputová?

Sledujem jej kroky a zatiaľ si v oblasti zahraničnej politiky vedie dobre. Správne si vypracovala plán zahraničných ciest, v rozhovoroch s partnermi postupuje zodpovedne a seriózne reprezentuje Slovensko ako súčasť demokratického sveta. Kultivovane sa vyjadruje aj k tým najcitlivejším otázkam.

Hovorí o nich a nebojí sa ich otvárať. Napríklad v Maďarsku – rokovať s premiérom Viktorom Orbánom, to chce diplomatickú smelosť a politickú zodpovednosť. Prezidentka Čaputová si tieto vlastnosti osvojila.

1. máj 2019 Bratislava, Slovenský republika: Bývalý minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan a prezident SR Andrej Kiska sa vítajú pred Prezidentským palácom pred slávnostným obedom s ľuďmi, ktorí sa pričinili o vstup Slovenska do EÚ a NATO.Kancelária prezidenta SR/SITA1. máj 2019 Bratislava, Slovenský republika: Bývalý minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan a prezident SR Andrej Kiska sa vítajú pred Prezidentským palácom pred slávnostným obedom s ľuďmi, ktorí sa pričinili o vstup Slovenska do EÚ a NATO.

v Európskom parlamente ste ako poslanec strávili desať rokov. Aké má Slovensko v Bruseli meno?

Každý štát, vrátane Slovenska, má tendenciu vidieť vývoj vo svojej krajine dramatickejšie, než sa naň pozerajú partneri zo zahraničia. A to je dobre, upriamuje to pozornosť spoločnosti na formu vlády, ktorá tu funguje. Na druhú stranu, niekedy sa doma bičujeme zbytočne, pretože Brusel nás až tak podrobne nesleduje.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite