Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Michal Truban: Nemám dojem, že sme Kisku odplašili

.šimon Jeseňák .rozhovory

Na jar 2019 vymenil na čele Progresívneho Slovenska Ivana Štefunka. Svoje predsedníctvo začal porážkou Smeru vo voľbách do Európskeho parlamentu. Odvtedy preferencie PS/Spolu pozvoľna klesajú a dobieha ich strana Andreja Kisku Za Ľudí.

Michal Truban: Nemám dojem, že sme Kisku odplašili Bors Németh

v rozhovore s Michalom Trubanom sa dočítate: 

  • prečo nevyšlo spájanie s Andrejom Kiskom
  • či budú trvať na schválení životných partnerstiev
  • na čom zo svojho programu budú trvať
  • ako financujú svoju stranu
  • čo pre neho znamená byť progresívnym politikom

v apríli tohto roku ste boli zvolený za predsedu Progresívneho Slovenska. Ako hodnotíte svoje doterajšie pôsobenie?

Dávam do toho všetko, ale mám sa stále čo učiť. Najväčším výsledkom je náš skvelý program „Bod Zlomu“. Je to program, ktorý Slovensku pomôže. Nikdy však nie som spokojný s tým, čo sa dosiahlo a chcem stále dosahovať viac a viac. Treba ešte tvrdo pracovať.

zmenili ste sa nejak za pol roka od Vášho zvolenia?

Ani by som nepovedal. Veľmi veľa som sa však naučil. Stále sa mi však potvrdzuje, že politika je náročnejšia ako podnikanie. Vstupuje do nej veľmi veľa faktorov. Veľká životná skúsenosť pre mňa bola letná kauza s drogami. To bolo veľmi intenzívne obdobie, zažil som prvú antikampaň na vlastnú osobu.

v čom bolo dianie okolo vašej osoby antikampaňou?

Opozičné aj koaličné strany využívali proti mne zostrihané video z mojej prednášky. Priznávam, že som tú kauzu zle odkomunikoval. Ale značná časť mojej kauzy bola antikampaňou.

takže ste svoju kauzu ohľadne prednášky pre študentov zle odkomunikovali?

Určite áno. Hlavne v tom, že hneď na úvod som nepovedal úplne všetko a myslel som si, že stačí povedať, že som niečo mal. Mal som však hneď na začiatku oveľa jasnejšie komunikovať. Vyjadroval som sa k tejto téme celé leto.

chyba bola teda v tom, že ste zle komunikovali a veľmi jemne povedané, nehovorili pravdu?

Ja som sa k tomu priznal a natočil som k tomu video, kde to priznávam. Chcel som vyzerať krajšie, ako v skutočnosti som sa na chvíľu som sa tváril ako politik. Vždy sa mi na politikoch nepáčilo, že nepovedia niečo jasne, ale vyhovárajú sa.

pán Truban, ale vy ste predseda politickej strany, teda ste politik.

Myslel som na starý typ politika v tom zmysle, že sa vyhovára a nepovie celú pravdu. To bola chyba a je to moje ponaučenie v tom, že musím veci hovoriť jasnejšie a nesnažiť sa vyzerať lepšie, ako v skutočnosti som.

vaše pôsobenie začalo kolosálnym úspechom, keď koalícia PS/Spolu vyhrala voľby do Európskeho parlamentu. Odvtedy však vaše preferencie pozvoľna klesajú. Myslíte si, že tento trend zastavíte?

Myslím si, že naše preferencie sme podľa posledných prieskumov zastabilizovali. Vznikli tu aj nové strany, ktoré nám konkurujú. Navyše, reálna kampaň ešte len začne. My sme sa posledné 3 – 4 mesiace snažili o spojenie so stranou Za ľudí, čo, bohužiaľ, nevyšlo a nevenovali sme sa kampani.

prečo hovoríte, že to „žiaľ“ nevyšlo?

Ja som to spojenie veľmi chcel, lebo to bola silná nádej pre Slovensko. Takýto blok troch strán by bol motivačný a dával by ľuďom nádej, že dokážeme Slovensko posunúť dopredu. Snažili sme o spojenie od januára.

áno, o spojenie ste sa snažili dokonca v čase, keď bol Andrej Kiska ešte prezidentom a nemohol sa k vám pridať. Vtedy ste ho pozvali na vašu tlačovú konferenciu.

S Andrejom Kiskom sa poznáme dlhé roky, takže sme komunikovali aj predtým.

mysleli ste si, že Andrej Kiska ako úradujúci prezident príde na vašu tlačovku?

Bolo to v čase, keď už ohlásil vstup do straníckej politiky. Nepamätám si presne, ale neprišlo nám to ako problém.

tak dávno to zas nebolo.

Nechce sa mi rozoberať interné záležitosti s Andrejom Kiskom navonok, aby nedošlo k nejakým nedorozumeniam. Aj keď človek nechce niečo urobiť, tak sa stane, že nechtiac niečo povie, čo môže niekto vnímať ako útok.

odpovedať na to, či ste čakali, že prezident Slovenskej republiky príde na tlačovku PS/Spolu, je interná záležitosť?

Momentálna situácia je veľmi krehká a ľudia chcú od nás vidieť spoluprácu. Aj ja sám chcem spoluprácu, preto nechcem vysvetľovať naše interné postupy. Myslím si, že ľuďom treba ukázať, že sa vieme medzi sebou konštruktívne baviť. 

„Zverejnenie prieskumu na sneme strany Za ľudí nebol dobrý krok.“

Posledný týždeň sa veľa novinárov pýtalo, prečo sa prvýkrát nepodpísala dohoda medzi PS/Spolu, KDH a Za ľudí, tak to bolo nedorozumenie, v ktorom sa môžeme rýpať, ale iba to znova rozjatrí uzavreté veci. Ja chcem ľudom ukazovať, že vieme spolupracovať a presne o tom je zmluva o neútočení, ktorú sme nakoniec aj podpísali. Je dôležité neútočiť na seba, ale interne si tie veci medzi sebou povedať.

povedať si veci medzi sebou sa vám však veľmi nedarí.

Myslím si, že darí.

do médií napríklad uniklo, že ste dohodu o neútočení chceli podpísať kuriérom. 

Nechcem sa v tom rýpať a nechcem hovoriť ani riešiť, ako sa táto informácia dostala do médií. Takto sa to nemá robiť. Spolupráca má byť pozitívna, na poslednom stretnutí s Andrejom Kiskom sme sa dohodli, že sa budeme stretávať pravidelne mimo kamier. Ďalšie stretnutie bude budúci pondelok (18. 11. 2019). Akonáhle sa pustíme do vôd odkazovania si cez médiá, tak potom vznikajú napäté situácie.

urobili ste pre vytvorenie trojkoalície všetko?

Urobil som pre to všetko, čo sa dalo, a bol som ochotný sa s Andrejom Kiskom baviť o čomkoľvek. Aj Miroslav Beblavý, aj ja sme spojenie chceli a robili sme preto všetko, čo sa dalo.

nemáte dojem, že ste Andreja Kisku od spolupráce odplašili?

Nie, vôbec nie.

ani tým, že pán Beblavý vytiahol na ustanovujúcom sneme strany Za ľudí prieskum o tom, že voliči vašich strán preferujú spájanie?

Naozaj nemám dojem, že sme Andreja Kisku odplašili. Vystúpenie Miroslava Beblavého som vnímal ako výzvu na spoluprácu. Bavili sme sa s ním dlhodobo. Spätne však priznávam, že zverejnenie prieskumu na sneme strany Za ľudí nebol dobrý krok. Vždy nám však išlo o spoluprácu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite