Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fotografoval Čaputovú aj Kisku, teraz ide do politiky: Nebude to ľahký boj, nestačí iba vymeniť Fica

.matúš Dávid .rozhovory

„V novej vláde by nemali sedieť ľudia, ktorí majú politiku iba ako kšeft. Budúcoročné voľby budú zlomové, no konečne máme na výber. Musí nám ísť o spoločný cieľ, či už sme liberáli, alebo konzervatívci. Treba pracovať pre všetkých ľudí,“ hovorí spoluzakladateľ Progresívneho Slovenska Tomáš Halász.

Fotografoval Čaputovú aj Kisku, teraz ide do politiky: Nebude to ľahký boj, nestačí iba vymeniť Fica Tomáš Halász Autoportrét fotografa Tomáša Halásza z roku 2011 s chlapcami zo sirotinca pre deti nakazené vírusom HIV v Kambodži.

v rozhovore s oceňovaným slovenským fotografom, aktivistom a členom hnutia Progresívne Slovensko Tomášom Halászom nájdete video, podcast a dočítate sa:

  • ako môže fotograf pomáhať ľuďom v núdzi
  • akú veľkú moc má fotografia
  • prečo sa rozhodol vstúpiť do politiky
  • čo chce zmeniť v našej spoločnosti
  • prečo nestačí vymeniť Fica

ako sa za posledný rok a pol zmenilo Slovensko?

Konečne na povrch vybublalo to, čo bolo v našej spoločnosti skryté. Stále to ešte vybubláva a ukazuje sa všetka špina.

čo presne máte na mysli?

To, že sme po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ako spoločnosť vyšli na námestia a odmietli sme ísť cestou autoritárskeho Maďarska či Putinovho Ruska.

Ukázali sme, že chceme slobodný, demokratický štát a súdnictvo či políciu pre všetkých, nielen pre tých, ktorí sú napojení na štátnu moc. Toto už nemôžeme nechať tak. Toto je už príliš. 

Boli to zbytočné obete, no zároveň na tie vraždy nemôžeme zabudnúť. Poznal som Jána Kuciaka osobne a myslím si, že to nesmieme nechať tak. Musíme tú zmenu dokončiť a očistiť našu spoločnosť.

„Nie sme chudobný štát. Otázkou je, kam tie peniaze idú a ako je ten náš systém nastavený.“

ako by to malo vyzerať?

Toto je doba, keď musí prísť nová generácia, ktorá nieže vymení Ficovu vládu a bude ďalej tunelovať, ale prinesie zmenu. Očistí štát a vytvorí moderné Slovensko, ktoré bude pracovať pre všetkých. Bez ohľadu na to, či je niekto v strane, alebo nie, či má peniaze, alebo nemá.

toto je ten hlavný dôvod, prečo ste sa aj vy rozhodli vstúpiť do politiky?

Keď som stál so sviečkou na prvom pochode za Jána a Martinu, povedal som si, že toto už nestačí. Uvedomil som si, že viac budem môcť pomôcť už len v politike a zmena musí prísť na vládnej úrovni.

Budem vždy pamätať na príbehy tých, ktorých som doteraz fotografoval a aj na tých, ktorí nie sú víťazmi ekonomického zázraku po roku 1989. Budem na nich pamätať aj pri opatreniach, ktoré treba robiť v súvislosti s klimatickou krízou. Lebo tá bude najdôležitejšou výzvou, ktorá na nás čaká.

Fotograf Tomáš Halász sa zúčastňoval aj na vlaňajších zhromaždeniach Za slušné Slovensko. Protesty v Bratislave, ktoré nasledovali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sledoval aj spoza objektívu.Tomáš HalászFotograf Tomáš Halász sa zúčastňoval aj na vlaňajších zhromaždeniach Za slušné Slovensko. Protesty v Bratislave, ktoré nasledovali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sledoval aj spoza objektívu.

ako sa chcete politicky angažovať?

Rozhodol som sa, že po tom, čo som pomáhal zakladať Progresívne Slovensko a bol som od začiatku v jeho zákulisí, vstúpim aktívne do politiky a budem sa uchádzať aj o miesto na kandidátke koalície Progresívne Slovensko/Spolu do parlamentných volieb v roku 2020.

akým témam sa ako politik chcete primárne venovať?

Témy ako sociálna a klimatická spravodlivosť sú mi veľmi blízke. Idú ťažké roky. Nebude stačiť vymeniť Fica, budeme sa musieť pripraviť na klimatickú krízu a robiť opatrenia pre to, aby sa nám to tu nezrútilo na hlavu. Budeme čeliť väčším suchám aj povodniam a z histórie vieme, že akékoľvek krízy vždy najviac dopadali na najslabších. Tomuto chceme predísť.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite