Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boris Kollár: Do vlády s Dankom? Ani vizuálne

.šimon Jeseňák .rozhovory

U Harabina vidí schizofréniu, národniarstvo mu neverí. Kisku s Beblavým viní z toho, že pomohli Ficovi. Odmieta spoluprácu so Smerom a SNS, no zároveň ostro kritizuje PS/Spolu aj Za ľudí. Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina, ktoré bude zrejme súčasťou vlády zmeny.

Boris Kollár: Do vlády s Dankom? Ani vizuálne Boris Németh Boris Kollár považuje za kľúčové pre Slovensko, aby prešiel návrh zákona z dielne jeho strany o hmotnej zodpovednosti politikov.

V rozhovore s Borisom Kollárom sa dočítate: 

  • o zdieľaní hoaxov a neochote pomôcť utečencom
  • ako zakladal stranu a prečo potreboval Petra Marčeka
  • či necíti spoluzodpovednosť za to, že odídenci z jeho strany držia koalíciu
  • prečo by si sadol za rokovací stôl s Kotlebom
  • čo mu prekáža na PS/Spolu a Andrejovi Kiskovi
  • za akých podmienok by šiel do vlády zmeny

pred niekoľkými dňami ste zdieľali text Hlavných správ, ktorý tvrdil, že za nedávnymi útokmi v Nemecku stoja migranti. Bol to hoax. 

V Nemecku do 17:00 médiá informovali o tom, že za týmto útokom stoja utečenci. Ten článok som si prečítal a overil si ho vo veľkom mediálnom dome, ktorý vlastní napríklad denník Pravda. Aj oni priniesli túto informáciu. Zdieľal som ten článok aj na základe toho, že boli rovnaké informácie v rôznych médiách. 

Až neskôr sa zistilo, že za útokom stojí nejaký šialený fanatik, fašista. Potom som tento článok stiahol a ospravedlnil som sa. To je celé. Také Zomri bojuje proti fake news a oni sami v ten deň uverejnili fake. 

zomri je recesistická stránka a nie médium.

Nie, je to mienkotvorná stránka, ktorá ovplyvňuje státisíce ľudí. Ak by mal .týždeň takú čítanosť, tak ste milionári. Cez humor a napádanie ovplyvňuje verejnú mienku a robí svoju politiku.

myslíte si, že je portál Zomri na vás vysadený?

Nie, mám ich rád. Komentujem ich príspevky a občas ich aj zdieľam, aj vtedy, keď si robia srandu zo mňa. Nie som úzkoprsý. Principiálne ich mám rád. Hrdia sa však tým, že sú bojovníci proti fake news a sami fake news šírili. Následne sa, rovnako ako ja, ospravedlnili. Ak chybu spravím ja, je to problém, ak portál Zomri, tak nad tým všetci mávnu rukou. Dôležité je, aby sme všetko merali jedným metrom. 

Boris Németh

Rovnaký meter má platiť aj v prokuratúre a justícii. Nie je možné delenie na našich a iných ľudí. Nemôže sa na Slovensku stať, že policajti niekoho zastavia a on následne dvihne telefón a vybaví si, že nebude platiť pokutu. Pri všetkej úcte, jeden meter nie je tvorený len „správnoľuďmi“.

kto sú to „správnoľudia"?

Portál Zomri alebo jadro Denníka N. Merajme jedným metrom, lebo keď nebudeme mať jednotný meter na všetkých, nikam sa neposunieme. Ryba smrdí od hlavy. Keď kradne minister alebo politik, tak nemôžme čakať, že bežný človek si z fabriky neukradne skrutkovač alebo kladivo. Keď chceme, aby sa dodržiavali zákony, tak politici nemôžu kradnúť. Práve preto sme už x-tý krát predložili zákon o hmotnej zodpovednosti politikov. Pre nás je to veľmi dôležité. Ak tento zákon nikdy neprejde, tak nič nezmeníme. 

kritika na vašu adresu však nebola o tom, že by ste sa neospravedlnili, ale o jazyku, ktorý v súvislosti s migrantmi používate.

Tento jazyk používam vždy. Ja som proste proti migrantom, nechcem ich tu. Táto utečenecká vlna nie spôsobená tým, že je tam vojna. 

na Blízkom východe a v Afrike nie je vojna ?

Ja som to nezachytil.

takže v Eritrei alebo Sýrii nie sú konflikty?

Samozrejme, že sú tam vojenské konflikty. Ale keď utekáte pred vojnou, tak sa zastavíte v prvej bezpečnej krajine. Tí, čo utekajú ďalej, napríklad do Nemecka, sú ekonomickí migranti. 

Teraz príde ekonomická kríza, ale neskôr príde klimatická kríza. My teraz máme otvoriť hranice a povedať: nech sa páči, dve miliardy ľudí sa sem môžu nasťahovať? My nevieme uživiť našich ľudí. Naši ľudia sú ohrození chudobou, dôchodcovia majú dôchodok 350 eur. Pokiaľ toto nevyriešime, tak žiaden politik nemá morálne právo dať čo i len jedno euro na migrantov. Vyriešme problémy našich ľudí na Slovensku a potom zachraňujme tretie krajiny. 

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou predplatného za výnimočnú cenu.

utečencom teda nechcete pomôcť vôbec?

Chcem, hneď potom, ako pomôžem ľuďom na Slovensku. 

tí ľudia však potrebujú pomoc hneď teraz, nie neskôr.

Bohužiaľ, ja potrebujem pomáhať ľuďom na Slovensku tu a teraz. Pokiaľ nepomôžeme našim ľuďom na Slovensku, ja odmietam pomáhať ľuďom v iných krajinách. Nie. Hodnoty sa vytvárajú tu na Slovensku a naši ľudia sú zbedačení. Dôchodca 40 rokov drel a má hrozný a ťažký život. Ja mám týmto ľuďom povedať, vaše peniaze dám nejakému človeku z Eritrei a vy tu nejak dožite? 

keď bol komunizmus a pred tým vojna, tak nám iné krajiny nepomáhali? Slováci utekali cez ostnaté drôty a strieľali ich na hraniciach. Iné krajiny ich neprijali? 

Dobre, že ste to povedali. Jedna veľká chyba sa udiala a tá je, že sme sa nevyrovnali s komunizmom a s tými, ktorí našich ľudí na hraniciach strieľali. V tom čase sme mali trest smrti a malo padnúť 50-100 rozsudkov smrti. Mali padnúť ťažké doživotné žaláre. Tým, že sme boli zamatoví, tak sme dovolili, že je možné ničiť ľudské životy, strieľať ľudí a kradnúť bez trestu. 

Potom došla éra mečiarizmu a bolo možné beztrestne vraždiť na ulici, viď Remíáš, alebo rozkradnúť republiku. Potom prišiel Dzurinda, ktorý ďalej rozkrádal republiku, mal kauzu Gorila a nič sa nestalo. Potom prišiel Fico, rozkradol republiku a nič sa mu nestalo. Ak by politici vedeli, že po každom takomto delikte nasleduje trest, tak by sa správali úplne inak. Hmotná zodpovednosť politikov, daňových úradníkov a podobne.  

„Oni nás moc nemusia, ale je to obojstranné. Aj my máme výhrady voči nim, teda voči Kiskovi, Progresívnemu Slovensku aj Spolu.“

na sociálnej sieti ste napísali, že ak PS/Spolu, menovite pán Beblavý, predloží návrh o registrovaných partnerstvách, tak v takej vláde nebudete sedieť.

Nie, nebudeme. Oni nás moc nemusia, ale je to obojstranné. Aj my máme výhrady voči nim, teda voči Kiskovi, Progresívnemu Slovensku aj Spolu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite