Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jindřich Šídlo: Porovnanie s rokom 1989 nemám rád. Zemana ani Babiša nám nepriviezli ruské tanky

.matúš Dávid .rozhovory

„Míňame obrovské množstvo energie na riešenie súkromných problémov predsedu vlády. Andrej Babiš nikdy nezmení Česko tak, ako to urobil Viktor Orbán v Maďarsku. Naša demokracia je robustná a silná, nemožno ju zredukovať iba na voľby,“ hovorí známy český novinár a komentátor Jindřich Šídlo.

Jindřich Šídlo: Porovnanie s rokom 1989 nemám rád. Zemana ani Babiša nám nepriviezli ruské tanky Boris Németh Organizátorka protestov Hana Strašáková, novinár a komentátor Jindřich Šídlo (druhý sprava) a novinár a občiansky aktivista Dávid Pásztor diskutovali o tom, či môže v Česku padnúť vláda a kto by mohol nahradiť Andreja Babiša.

v rozhovore s Jindřichom Šídlom nájdete video, podcasty a dočítate sa:

  • prečo prezident Miloš Zeman stojí za trestne stíhaným premiérom
  • ako Andrej Babiš poškodzuje českú politiku a spoločnosť
  • akým problémom čelí česká opozícia
  • či majú demonštrácie zmysel a môže padnú Babišova vláda
  • kto by mal prevziať moc v Česku

v Česku sa konala najväčšia demonštrácia od pádu komunizmu. Na pražskej Letnej protestovalo proti vláde vyše štvrť milióna ľudí. Tridsať rokov od Nežnej revolúcie máte premiéra s minulosťou spolupracovníka ŠtB. Podobal sa veľký júnový protest v niečom na demonštrácie z konca roku 1989? Mali ste vtedy 17 rokov...

Pred tridsiatimi rokmi v novembri bola v prvom rade veľká zima, bolo tam viac ľudí a aj pódium bolo postavené niekde úplne inde (smiech). Ja to porovnávanie nemám veľmi rád, pretože dnešná situácia je úplne iná. 

Samozrejme, Andrej Babiš by sa pri troche šťastia mohol stať predsedom vlády už v roku 1988 alebo o niečo neskôr, ak by režim nepadol. Bol predsa členom komunistickej strany, proti ktorej sa protestovalo.

v čom je to teda dnes iné?

Miloša Zemana ani Andreja Babiša nám nepriviezli ruské tanky. Zvolili si ich Česi vo voľbách. Nezažívame revolúciu, ale najzreteľnejšiu dezilúziu časti verejnosti, ktorá má už príliš dlho pocit, že je na porazenej strane. Vidíme aroganciu aj neznášanlivosť. 

Andrej Babiš urobil zo štátu zajatca svojich osobných problémov. A to je predsa len niečo iné, ako keď sme protestovali proti Jakešovi s Husákom. Dnes to nemôže mať taký rýchly a jednoznačný koniec ako v roku 1989.

„Andrej Babiš ani Miloš Zeman nikdy nedokážu to, čo dokázal maďarský premiér Viktor Orbán.“

český prezident Zeman či premiér Babiš obviňujú demonštrantov, že protestujú proti výsledku demokratických volieb. Nemajú pravdu?

To je v poriadku, že vyhrali slobodné voľby, veď to nikto nespochybňuje. Demokraciu však nemožno zredukovať iba na voľby a následné „shut up“, teda držte huby, ako nám po druhom víťazstve v prezidentských voľbách odkázala Miloš Zeman. 

V demokracii predsa nie sú až také dôležité voľby, ktoré sú za nami, ale tie, ktoré sú pred nami. Musia byť minimálne také slobodné a demokratické.

23. jún 2019 Praha, Česká republika: Viac než 250-tisíc ľudí žiadalo na pražskej Letnej odstúpenie trestne stíhaného premiéra Andreja Babiša.PETR DAVID JOSEK/AP/SITA23. jún 2019 Praha, Česká republika: Viac než 250-tisíc ľudí žiadalo na pražskej Letnej odstúpenie trestne stíhaného premiéra Andreja Babiša.

preto Česi protestujú...

Áno. Zmieriť sa sa s volebným víťazstvom Miloša Zemana či Andreja Babiša je jedna vec, ale druhá vec je, že títo politici posúvajú našu krajinu mimo systému. Nedokonalého, ale funkčného systému. 

Našťastie, aj keď sa to niekedy nezdá, česká demokracia je robustná a silná. Premiér Babiš aj prezident Zeman majú síce moc ovplyvňovať atmosféru v krajine, ale nedokážu napríklad to, čo dokázal maďarský premiér Viktor Orbán. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite