Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Onkologickí pacienti majú konečne svoj portál. S informáciami od lekárov a bez hoaxov

.denisa Gdovinová .rozhovory

Onkológ Štefan Korec sa aj napriek tomu, že je na dôchodku, pred 15 mesiacmi pustil do tvorby portálu pre onkologických pacientov. Vznikla stránka Onkoinfo, kde sú informácie, ktoré písali lekári či právnici.

Onkologickí pacienti majú konečne svoj portál. S informáciami od lekárov a bez hoaxov Reprofoto video .týždeň Onkológ Štefan Korec

práve ste sa vrátili z konferencie Americkej onkologickej spoločnosti (ASCO), na ktorej sa zúčastnilo 40-tisíc onkológov. Vyplynulo z konferencie niečo, čo by zaujímalo aj slovenského pacienta? 

Určite áno. Ale na začiatok musím povedať, že nebol prezentovaný žiadny zázračný liek. Odznelo však zopár signifikatných úspechov v liečbe. Poviem príklady. Jeden z najhorších typov rakoviny je rakovina pankreasu. Novou kombináciou liekov je možné v metastatickom štádiu zdvojnásobiť prežívanie pacienta. Ďalší významný pokrok nastal v karcinóme prsníka. Neexistuje len jeden typ tohto karcinómu, ale niekoľko podtypov. Na konferencii boli prezentované výsledky, ktoré ukazujú, že pri všetkých štyroch základných podtypoch existuje nová štandardná liečba. Pri hormonálne pozitívnom podtype, ktorý rastie pod stimuláciou estrogénneho hormónu, sa dá kombináciou dvoch liekov predĺžiť prežívanie na dvojnásobok. To je úžasné. 

o akú kombináciu liekov ide? 

Jeden štandardný a jeden relatívne nový. Jeden liek blokuje hormón a druhý blokuje špecifický gén v rámci kaskády génov. Ide už o cielenú liečbu. Ďalšia prelomová správa prišla v prípade karcinómu pľúc. Po prvýkrát sa ukázalo, že štvrtina pacientov s metastatickým nádorom dokáže vďaka novým liekom prežívať päť rokov. Kým predtým, by táto diagnóza znamenala koniec. Novými liečebnými postupmi sa onkológovia snažia o to, aby sa neliečiteľné diagnózy zmenili aspoň na chronické ochorenia s akceptovateľnou kvalitou života. Tak, ako ani ľudia s diabetom neočakávajú, že sa úplne vyliečia. Ale žijú s normálnou kvalitou života. 

imunoterapia, teda aktivovanie imunitného systému na boj proti nádorovým bunkám, teda zostáva stále najmodernejšou liečbou? 

Dve veci stáli v pozadí každého úspešného postupu. Jednou bola cielená genómová liečba a druhou imunoterapia. Výrazný pokrok v jednej aj druhej sfére je veľmi povzbudivý. Prezentovaná bola zároveň imunoterapia pre pľúcny karcinóm. To je druh liečby, o ktorú sa snažíme, aby bola kategorizovaná aj na Slovensku. Tak, ako je kategorizovaná aj v Českej republike. 

pred dvoma týždňami ste spustili dlho pripravovaný portál pre onkologických pacientov www.onkoinfo.sk, ktorý je prvým takýmto komplexným portálom na Slovensku. Pamätáte si, kedy vám napadlo, že sa do jeho tvorby pustíte? 

Asi to nebolo tak, že som sa jedného rána zobudil a povedal: idem do toho. Veci dozrievajú postupne. S podobným nápadom prichádzali farmaceutické firmy. Cítil som, že stačí len malé pošťuchnutie, aby takýto web vznikol, keďže viacerí dôležití hráči by ho radi podporili. Všetko sa postupne zbieralo, až som si jedného dňa povedal, že je to dobré riešenie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite