Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iveta Radičová: Európa musí byť bezpečná a fér, aby sa ľudia nebáli o osud svojich detí

.matúš Dávid .rozhovory

„Extrémizmus nie je príčina, ale dôsledok. Pred budúcoročnými parlamentnými voľbami nás čaká zápas o charakter sociálne spravodlivého štátu a jeho inštitúcií,“ hovorí bývalá premiérka SR Iveta Radičová. V čom podľa nej zlyhali súčasní politici a ako vidí budúcnosť Európskej únie a Slovenska v nej?

Iveta Radičová: Európa musí byť bezpečná a fér, aby sa ľudia nebáli o osud svojich detí Branislav Bibel/SITA

aké sú dobré a zlé správy z volieb do Európskeho parlamentu? Čo sme sa o sebe dozvedeli?

To, čo sa udialo vo voľbách, môže byť príležitosť, ale aj katastrofa. Ak sa uchlácholíme, že nám to tentoraz ešte predsa len vyšlo a nie je tam veľa tých, ktorí európsky projekt zhadzujú zo stola, a ak budeme pokračovať v chrlení nezmyselného kvanta smerníc, tak sa to neskončí dobre.

No ak to Európskou úniou zatrasie, konečne sa spamätáme a politici hlavného prúdu začnú ponúkať zásadné riešenia, bude to obrovská príležitosť.

až na dve výnimky sme si zvolili úplne nových europoslancov. Do Bruselu budú dochádzať aj dvaja kandidáti ultrapravicovej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) extrémistu Mariana Kotlebu. Nie sú to zbytočne vyhodené hlasy?

Tak ako majú vydláždenú cestu dvaja páni z kandidátky ĽSNS, majú ju vydláždenú aj zvyšní dvanásti europoslanci. A je len a len na nich, aby boli v komunikácii aktívnejší, aby tvorili rovnako kvalitné videá, informovali o tom, ako funguje EÚ a prichádzali na Slovensko s vážnymi témami.

„Nespokojní občania nedostávajú odpovede na otázky o životnej situácii.“

s akými témami by teda mali prichádzať?

Konečne musíme začať hovoriť o veciach, ktoré nás skutočne trápia a nie iba o spôsoboch udržania sa pri moci. Ak prinútime politikov, aby do diškurzu na Slovensku vrátili témy, ktorými žijeme, majú šancu byť znovu úspešní.

Politici totiž prestali hovoriť o naozaj dôležitých témach. Niektorí aj preto, že nemajú odpovede, iní zas preto, že sa tých riešení obávajú, lebo nie vždy majú podporu verejnej mienky. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite