Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Architektka chce vybudovať záhradu pri psychiatrickom oddelení: Je absurdné, že sa má pacient liečiť v takom prostredí

.denisa Gdovinová .rozhovory

Prišla na návštevu na psychiatrické oddelenie trnavskej nemocnice a zostala zhrozená. Mladá študentka architektúry Jana Pajchlová chce teraz vybudovať v areáli trnavskej nemocnice terapeutickú záhradu a zbiera na to peniaze cez Startlab.

Architektka chce vybudovať záhradu pri psychiatrickom oddelení: Je absurdné, že sa má pacient liečiť v takom prostredí REPROFOTO VIDEO PRE STARTLAB

prvýkrát ste areál trnavskej nemocnice videli pri návšteve svojho bratranca na psychiatrickom oddelení. Opisujete svoje spomienky ako strašidelné. Prečo? Ako areál vyzerá? 

S bratrancom sme sa mohli prechádzať len v rámci areálu nemocnice. Zdalo sa mi absurdné, že sa má liečiť z psychickej choroby, pričom prostredie ho v liečbe vôbec nepodporuje. Areál je veľmi veľký a rozmiestnenie nemocnice je pavilónové, každé oddelenie má teda vlastnú budovu. Celý areál je tak z hľadiska priestoru ťažko chápateľný, pričom práve v nemocniciach by sa mali ľudia vedieť ľahko a rýchlo orientovať. To bol ďalší impulz. Cítila som sa tam stratene, nevedela som sa zorientovať, odkiaľ sme prišli a kde má bratranec vlastne izbu. Celkovo bol môj pocit z priestoru presne opačný než ten, ktorý by mali mať používatelia nemocnice. 

prečo na vás pôsobil strašidelne? 

Areál je starý, prešiel si všelijakým vývojom. Veľa budov sa búralo, potom sa stavali nové podľa aktuálnej potreby a financií. Nestaval sa komplexne, vyzerá chaoticky. Jedna budova je odlišnej výšky a farby ako tá vedľajšia, umiestnená bez rozmyslu. Nehostinne vplývali aj detaily – rozbité chodníky, priestor, ktorý nebol prístupný pre imobilných. Či kovové lavičky, na ktoré sa nedá sadnúť, pretože v zime sú studené a v lete rozhorúčené a fungovali často len ako nosiče reklám, čo spôsobovalo aj vizuálny smog. Stretli sme aj šesťdesiatročného pána, ktorý nevedel, kam má ísť. Všetko to vytváralo pochmúrnu atmosféru. 

v kampani na Startlabe spomínate, že problém je aj s parkovaním a že autá v areáli prekážajú. Ako presne? 

V nemocnici je parkovanie zadarmo. V tesnej blízkosti je železničná aj autobusová stanica. Zdá sa mi, že niektorí ľudia si tam chodia len tak zaparkovať auto. Keď tam prídem ja, parkovisko je vždy plné. Autá potom parkujú aj tak, že bránia ľuďom, ktorí by chceli sedieť na lavičkách. Tie sú otočené smerom k ceste, popri ktorej však parkujú autá. Na lavičkách sa teda nesedí. Princíp verejného priestoru v areáli jednoducho nefunguje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite