Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Boris Zala: O Kotlebovi treba s mladými diskutovať, Európska únia našu suverenitu neohrozuje

.matúš Dávid .rozhovory

Slovensko nežije svojou účasťou v Európskej únii. To, čo niekto nazýva „diktátom Bruselu“, je rozhodnutie viacerých inštitúcií, v ktorých máme zastúpenie, hovorí končiaci europoslanec Boris Zala. Čo očakáva od volieb do Európskeho parlamentu a prečo sa rozhodol viac nekandidovať?

Boris Zala: O Kotlebovi treba s mladými diskutovať, Európska únia našu suverenitu neohrozuje Boris Németh Spoluzakladateľ Smeru-SD Boris Zala je poslancom Európskeho parlamentu od roku 2009. Po májových eurovoľbách skončí.

prečo ste sa rozhodli viac nekandidovať za poslanca Európskeho parlamentu?

Už keď som nastupoval do funkcie, bol som rozhodnutý, že nebudem kandidovať viac než dve volebné obdobia.

čo budete robiť po návrate na Slovensko?

Rád by som dobehol niektoré vlastné plány. Do straníckej politiky sa nezapojím, ale chcem naďalej tvoriť verejnú mienku.

niektorí slovenskí voliči pochybujú o tom, čo jeden poslanec z malého Slovenska dokáže v Štrasburgu alebo Bruseli urobiť. Aký silný je teda hlas slovenského europoslanca a môže niečo zmeniť či aspoň zamiešať kartami?

Skutočnou kuchyňou v europarlamente sú politické skupiny či frakcie. V nich musí poslanec prezentovať svoj názor, napríklad ako spravodajca nejakej smernice, hľadať spojencov a získavať podporu pre svoje návrhy. 

Vždy by to malo mať celoeurópsky charakter. Ak je niečo dobré alebo zlé pre Európsku úniu, je to také aj pre Slovensko.

prečo máme o vás, europoslancoch, niekedy pocit, že ste akoby neviditeľní? O vašej aktivite v Európskom parlamente veľa hovoria aj základné ukazovatele ako počet vystúpení, množstvo položených otázok či účasť na rokovaniach.

To bude asi tými nárokmi, ktoré sú na nás kladené. Preneste si to na slovenskú úroveň a rovnako sa môžeme pýtať, ktorí poslanci parlamentu spomedzi stopäťdesiatich členov Národnej rady SR vytŕčajú alebo vynikajú.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite