Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Bútora: O demokraciu sa treba starať, inak vyprchá a s ňou aj naše miesto na Západe

.matúš Dávid .rozhovory

Mali sme Tisa, ale aj SNP. Mali sme premiéra Mečiara či župana Kotlebu, ale napokon skončili. Aj zápas za slušné Slovensko môže byť ďalším príspevkom do spravodlivého európskeho domu, hovorí zakladateľ VPN, diplomat a sociológ Martin Bútora. Čo očakáva od eurovolieb a ako hodnotí naše vzťahy s USA?

Martin Bútora: O demokraciu sa treba starať, inak vyprchá a s ňou aj naše miesto na Západe Branislav Bibel/SITA 4. marec 2018 Bratislava, Slovensko: Sociológ, spisovateľ a diplomat Martin Bútora reční počas diskusie na tému "Zmena vlády alebo voľby?"

v jednom zo svojich textov pre Denník N ste nedávno napísali: „Od chvíle, keď sa Slovensko stalo členskou krajinou NATO, uplynulo 15 rokov, no príbeh Slovenska zápasiaceho o jednoznačnú príslušnosť k Západu sa tým neskončil. Pokračuje dodnes.“  Na čom to môžeme najlepšie vidieť?

V súčasnosti to na Slovensku bije do očí. Vidíme to na ľuďoch, politikoch, hnutiach či skupinách, ktoré proti nášmu úspešnému príbehu otvorene vystupujú. 

Ani ja nemám vždy rád to označenie – úspešný príbeh –, pretože okrem úspechov sme tiež svedkami korupcie, klientelizmu, mafiánskych praktík, nefungujúceho štátu a ďalších problémov. 

Ale vstup do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie je nepochybne úspešný príbeh. Všetky tie spomenuté problémy by sme neriešili lepšie, keby sme boli mimo EÚ či NATO.

novým výzvam a problémom však nečelí iba Slovensko, ale aj viacero ďalších európskych krajín...

Áno, ten antisystémový prúd je pomerne silný a hovorí, že s veľmi slabou Európou alebo úplne bez nej by nám bolo lepšie. Stále musíme zápasiť o naše miesto na Západe. 

Niektorí politici popri dôležitosti a význame Ruska v európskej či svetovej politike nezaznamenali reálne hrozby, ktoré z Moskvy vychádzajú. Ignorujú spôsoby ruských zásahov na Ukrajine, v Gruzínsku či Moldavsku.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite