Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportér Tomáš Forró: Nie som vojakom vo vojne. Povedať, že Putin je agresor, nestačí

.matúš Dávid .rozhovory

Občas tají, že je novinár a separatistov volá proruskí ľudia, inak by sa vraj urazili. Na východ Ukrajiny nechodí s tým, že vopred vie, čo napíše. Hovorí, že reportér musí počúvať všetkých. Ako sa Tomáš Forró dostal na okupované územia, prečo mu obyvatelia Donbasu veria a o čom píše v novej knihe?

Reportér Tomáš Forró: Nie som vojakom vo vojne. Povedať, že Putin je agresor, nestačí Boris Németh Reportér Tomáš Forró spoznal život na východe Ukrajiny a napísal o ňom reportážnu knihu s názvom Donbas: Svadobný apartmán v hoteli vojna.

čo hovoríte na výsledky ukrajinských prezidentských volieb?

Boli predvídateľné, no posledných päť rokov sa s výsledkami volieb na Ukrajine nedá byť spokojný.

rozumiete Ukrajincom, ktorí boli natoľko sklamaní z vlády prezidenta Petra Porošenka, že si za novú hlavu štátu zvolili komika?

Absolútne ich chápem a súhlasím s ich obrovskou dezilúziou. Museli si vyberať medzi oligarchom a človekom, ktorý je bábkou v rukách ďalšieho oligarchu. O Petrovi Porošenkovi všetci vieme, že je zlodej a za jeho vlády sa zhoršila miera korupcie na Ukrajine. Zároveň však predstavuje zlo, ktoré už dobre poznáme a vieme, čo od neho môžeme očakávať. Minimálne pokiaľ ide o situáciu na Donbase. V prípade Volodymyra Zelenského mám obavy, či odolá nátlakovým akciám zo strany Ruska.

myslíte si, že bude viac vyhovovať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi?

Ruská diplomacia a ruské ozbrojené zložky majú toľko rôznych foriem nátlaku voči Ukrajincom, že niekto taký neskúsený ako Volodymyr Zelenskyj im môže ľahko podľahnúť. Petro Porošenko od začiatku staval na tvrdej línii proti Putinovmu režimu, veď na tom stojí i padá celá jeho politická budúcnosť.

analytik Alexander Duleba upozorňuje, že okolo komika Zelenského sa postupne začínajú zbiehať viacerí oligarchovia a ďalší vplyvní ľudia, ktorých Porošenko posledné roky odmietal alebo prehliadal...

Na Ukrajine prebieha skutočná hra o tróny. Model fungovania tamojšej politiky je natoľko vulgárny, že v zápasoch o moc by ste zbytočne hľadali nejaké jemnejšie nuansy.

„Uvedomil som si, že tých ľudí treba naozaj začať počúvať. Najmä preto, že to takmer nikto nerobí.“

za prvú skúšku pre Zelenského ako budúceho ukrajinského prezidenta možno označiť Putinovo rozhodnutie rozdávať obyvateľom Donbasu ruské pasy. Čo tým šéf Kremľa sleduje?

Myslím si, že je to úvodná facka alebo ukazovanie svalov. Odkaz Kyjevu, že s Moskvou nie sú žarty. Rusko toto robí veľmi rado, videli sme to aj pri anexii Krymu. Aj to bola len skúška toho, ako ďaleko môže Putin zájsť a keďže Západ nezareagoval, zašiel tak ďaleko, ako len mohol. Pasportizácia nie je nová vec, funguje to aj v ďalších separatistických regiónoch, ktoré sú pod kontrolou ruskej vlády.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite