Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Expert na extrémizmus Milo: Všeslovanská vzájomnosť je mýtus, otvára dvere Putinovi aj radikálom

.matúš Dávid .rozhovory

Neutrálne Slovensko ako most medzi Západom a Ruskom je evergreen z čias mečiarizmu. Skrýva sa za ním rozšírenie vplyvu Moskvy v našom regióne, hovorí expert na dezinformácie a extrémizmus Daniel Milo z think-tanku Globsec. Kto sú podľa neho mečiarovské zombie a v akej podobe sa vracajú na scénu?

Expert na extrémizmus Milo: Všeslovanská vzájomnosť je mýtus, otvára dvere Putinovi aj radikálom GLOBSEC/DANIEL MILO Daniel Milo je slovenský analytik, expert na extrémizmus a hybridnú vojnu. Pôsobí ako šéf programu StratCom v GLOBSEC Policy Institute

aj keď si to často neuvedomujeme, sociálne siete sú dnes plné internetových botov a trolov, ktorí do veľkej miery ovplyvňujú obsah diskusií na internete a manipulujú verejnú mienku. Ako ich rozoznať?

Sú na to rôzne nástroje na internete, aj voľne dostupné,  ale tie sa väčšinou týkajú internetových botov v prostredí sociálnej siete Twitter, ktorá na Slovensku zatiaľ nie je veľmi populárna. Bot je v podstate akýkoľvek softvér či počítačový program, ktorý sa používa na automatizované, rutinné šírenie obsahu internetom či zbieranie a odosielanie dát.

kedy je internetový bot nebezpečný?

Vtedy, keď sa na internete tvári alebo vystupuje ako skutočný človek. To znamená, že zakrýva svoju identitu a je nasadzovaný za nejakým politickým účelom.

koľko takých botov pôsobí na sociálnych sieťach?

O tom môžem iba špekulovať. Sociálna sieť Facebook však nedávno stiahla niekoľko stovák sietí botov, čo môže predstavovať aj desiatky tisíc účtov. Časť z nich bola kontrolovaná Iránom a časť zas Ruskom.

v čom sa od botov líšia internetoví troli?

Možno to niekomu bude znieť ako science-fiction, že niekto je skutočne platený za to, že sedí v kancelárii a celý deň píše rôzne príspevky na sociálne siete. Je to však realita. Potvrdzuje ju množstvo svedectiev ľudí vrátane novinárov, ktorí sa dobrovoľne zamestnali napríklad v ruskej spoločnosti Internet Reaserch Agency v Petrohrade.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite