Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Strach nechajme v kine

.matúš Dávid .rozhovory

Musíme sa prestať báť a naučiť sa odvážne čeliť konformizmu, hovorí umelecký riaditeľ Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest Přemysl Martinek. Strach podľa neho ovládol verejnú diskusiu, a práve preto teraz pozýva divákov do kina na filmy o súboji dobra so zlom.

Strach nechajme v kine BORIS NÉMETH Přemysl Martinek, umelecký riaditeľ festivalu Febiofest, ktorého 26. ročník sa uskutoční 20. – 26. marca 2019 v Bratislave.

ktorý z festivalových filmov ste už videli a neviete ho pustiť z hlavy?

Klérus poľského režiséra Wojciecha Smarzowského. Jeho kritika katolíckej cirkvi je veľmi radikálna, pripomenulo mi to dokonca slávnu českú Husitskú trilógiu režiséra Otakara Vávru. Zároveň však ide o takú komplikovanú tému, že Smarzowski nemal inú možnosť, ako ju uchopiť, ak chcel prinútiť premýšľať čo najviac divákov. V tom je podľa mňa sila toho filmu, ktorý nastavuje zrkadlo spoločnosti. Klérus uvidia aj diváci v slovenských regiónoch.

poliak Smarzowski, ktorý má na konte aj filmy ako Svadba či Volyň, zavíta počas festivalu do Bratislavy. Viaceré jeho snímky vyvolávajú rozporuplné reakcie. Ako vnímate jeho tvorbu? 

Je ostrým kritikom, ktorý bojuje proti pokrytectvu, neprikrášľuje skutočnosť a je ochotný uchopiť realitu tak, ako ju sám vidí. Často až na hranici diváckych možností. Ľudia neraz odchádzajú z kina s pocitom, že tomu nechcú uveriť alebo sa im, naopak, potvrdzuje ich názor. V každom prípade to vyvoláva veľkú diskusiu a dúfame, že režisér vysvetlí, ako to myslel a aká je cesta k úspechu.

s podtitulom „Zlo sa vo filme neskryje“ chce tento rok Febiofest upozorňovať na zlo a strach v spoločnosti. Prečo ste zvolili práve túto tému?

Zdalo sa nám, že iracionálny strach je v spoločnosti čoraz viac prítomný. Zároveň sme však po tejto téme siahli aj preto, lebo téma súboja dobra so zlom ľahko prepája kinematografiu s inými formami umenia či rozprávania príbehov. Veď deťom nečítame rozprávky preto, aby sme ich vydesili na smrť, ale aby sme im ukázali, že dobro víťazí nad zlom. Chceme umožniť divákom, aby tento pocit znovu zažili, svoj strach nechali v kine a vrátili sa domov s tým, že sa so zlom bojovať dá.

rozprávky by naozaj nemali len uspávať deti, ale najmä prebúdzať dospelých, vravieval básnik Milan Rúfus. Z čoho by nás mal prebudiť festival plný filmov o zle a jeho rôznych podobách?

Mal by nám dodať statočnosť a odvahu, aby sme sa nebáli vziať život do vlastných rúk. Musíme sa prestať báť a postaviť sa konformizmu a vlastnému strachu. Dúfame, že z tých filmov niečo z tohto na divákov preskočí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite