Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Povinná škôlka je dobrý nápad. Už toľko nepolemizujme, lebo sa nikam nepohneme

.denisa Gdovinová .rozhovory

Občianske združenie Koburgovo sa už päť rokov venuje predškolákom z vylúčených komunít v Trnave, ktorých sa snaží dostať do miestnych škôlok. Zaviesť povinný predškolský rok je podľa predsedu Juraja Štofeja konečne dobrý nápad.

Povinná škôlka je dobrý nápad. Už toľko nepolemizujme, lebo sa nikam nepohneme denisa gdovinová Juraj Štofej tvrdí, že aktuálne kritériá v škôlkach sú nastavené diskriminačne.

pred pár dňami ste získali cenu Roma Spirit. Na čo ste za päť rokov fungovania združenia Koburgovo najviac hrdý? 

Už od začiatku sme sa zamerali na najmenšie deti. Mysleli sme si, že aj majorita si musí priznať, že predsa tieto malé deti nemôžu za to, ako žijú. Prostredníctvom práce  s malými deťmi sme sa potom dostali aj k rodičom. Videli sme, že v tejto lokalite deti vôbec nechodia do škôlok a zaujímalo nás prečo. Snažili sme sa buď dostať deti do škôlky, alebo nájsť alternatívny program, ktorý by ich dobre pripravil na vstup do školy. V roku 2015 sa nám podarilo spolu s krízovým strediskom vytvoriť celodenný výchovný program pre najmenšie deti.

čo všetko ste ponúkali? 

V teréne sme zisťovali záujem o tento program, spolu s rodičmi sme robili nábor, pravidelne sme sa stretávali a rozprávali sa o výchove detí. V rámci toho sme im ponúkli aj kurz finančnej gramotnosti. Prvý rok sme deti každé ráno na predškolské kurty privádzali, boli sme mostom medzi rodinami a vychovávateľmi. Druhý rok sa nám podarilo zabezpečiť, aby ich do centra vodili už samotní rodiča. No a najväčším úspechom je, že šesť detí, ktoré našu škôlku tento rok ukončili, nastúpili do predškolského ročníka v bežnej škôlke. Bol to pre nás dôkaz, že našim programom dokážeme pripraviť deti zo sociálne slabého prostredia na vstup do bežnej škôlky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite